Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kämpar för att få behandling

Närmare tio tusen svenskar smittas årligen av borrelia. Vissa får långvariga besvär och tycker inte de får rätt hjälp av sjukvården. Maria drabbades för 14 år sedan.

– Jag var tvungen att åka till Tyskland för att få en antibiotika-behandling som gav resultat. Där gjordes också tester som visade att jag inte bara har borrelia utan även flera andra fästingburna infektioner, säger Maria.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon berättar att allt började en dag i augusti 1999. Efter några sommarveckor hemma hos föräldrarna i Säve hade hon just återvänt till San Francisco där hon var bosatt sedan flera år.

Maria hade pojkvän, jobbade som tränare på ett gym och hoppade dessutom in som assistent åt en veterinär. Samma höst planerade hon att börja utbilda sig till webbdesigner.

– Så plötsligt blev jag akut sjuk. Allt kom på samma dag. Jag vaknade med feber, svår huvudvärk, extrem trötthet och ont i alla leder. Min pojkvän körde mig direkt till sjukhuset.

Efter en kort antibiotikakur försökte Maria återgå till sitt normala liv, men klarade varken av träning eller att påbörja en ny utbildning. Med nöd och näppe orkade hon med arbetet som veterinärassistent.

– När jag inte jobbade låg jag och sov hela tiden. I längden var det ohållbart för mig att bo kvar med min pojkvän i USA så jag flyttade hem till Sverige. Här fortsatte jag att vara ständigt trött i tio år.

Maria berättar att hon gått till flera läkare, men fått veta att den svenska vården är restriktiv med att skriva ut antibiotika på grund av rädslan för resistens. Och de tester som gjorts på hennes blod ger inga tydliga besked.

– Det var först när jag kom till den tyska kliniken för fyra och ett halvt år sedan som jag fick behandling. Tack vare en kraftfull antibiotikakur blev jag piggare. Sedan dess har jag fortsatt ta medicin och mår nu lite bättre.

Under de tre veckor hon var i Tyskland togs mera omfattande prover som visade att Marias blod innehöll både borrelia och andra fästingburna bakterieinfektioner, som babesia, bartonella och twar.

Men kronisk (eller långvarig) borrelia är en omstridd diagnos. Och många experter har starka invändningar mot de blodtester som görs i exempelvis Norge och Tyskland.

I Sverige rekommenderar varken Läkemedelsverket eller Socialstyrelsen mer än tre veckors antibiotikakurer med hänvisning till att längre behandlingar inte visat sig ha bättre effekt.

– Tvärtom kan det vara skadligt att ta antibiotika under längre tid. All erfarenhet visar att borreliainfektion läker med rätt antibiotika under 10–14 dagars behandling, men restsymtomen kan ta längre tid att försvinna, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Han liknar borreliainfektionen vid en skogsbrand. Antibiotikan släcker elden snabbt, men sedan tar det lång tid innan såren i naturen har läkts.

– Det är ytterst angeläget att korrekt diagnos ställs före behandlingen. För borrelia i nervsystemet innebär det bland annat en ryggvätskeundersökning.

Leif Dotevall tycker att vården numera tar patienter som drabbats av borrelia på stort allvar och hävdar att man generellt blivit bättre på att ställa diagnos. Till exempel vet man att omkring en sjättedel av alla som drabbas av borreliainfektion får påverkan på nervsystemet.

– Borrelia är i dag den vanligaste orsaken till bakteriell hjärnhinneinflammation hos både vuxna och barn. Det är också allmänt känt att en del patienter kan ha kvarstående besvär som med lokala obehag efter en behandlad infektion, men en del av besvären brukar minska efterhand, säger Leif Dotevall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.