Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Källor: Regeringen överväger att avgå

Hela regeringen överväger att avgå idag, uppger flera olika källor till SVT Nyheter. Regeringen meddelade under onsdagskvällen att de kommer hålla en pressträff på torsdag klockan 10 om krisen.

Texten börjar efter klippet. 

 

Efter Alliansens presskonferens i Stockholm där ett misstroendeförklaring kom att riktas mot Anna Johansson (S), Peter Hultqvist (S) och Anders Ygeman (S), uppger källor till SVT Nyheter att hela regeringen överväger att avgå.  

Statsminister Stefan Löfven väntas under eftermiddagen kalla till pressträff.
– Ja, det finns absolut en potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång, säger en källa till SVT Nyheter

Jonas Sjöstedt (V) meddelar på twitter att Vänsterpartiet KU-anmäler Alliansen.
Han skriver : Vänsterpartiet KU-anmäler Alliansregeringen som outsourcade TS register. Vi vill gå till botten med affären, även Alliansen måste granskas.

Vänsterpartiet kräver också att infrastrukturminister Anna Johansson ska lämna sin post.

LÄS ÄVEN: Vänstern KU-anmäler Alliansregeringen

Stefan Löfven har kallat Anna Johansson och flera andra ministrar till Rosenbad. Flera ministrar ur regeringen är på plats i Rosenbad, däribland utrikesmister Margot Wallström.

LÄS ÄVEN: Statsvetare: Löfven har bara två val

Vid sjutiden på onsdagskvällen meddelade regeringen att inget besked kommer lämnas ikväll och att Stefan Löfven kommer hålla en pressträff klockan tio på torsdagen. 

Senare under kvällen meddelade även Socialdemokraterna att de KU-anmäler den förra Alliansregeringen, skriver Aftonbladet. Riksdagsledamoten Hans Hoff är ansvarig för anmälan och vill se en granskning av Alliansministrarnas agerande vid Transposrtstyrelsens outsourcing. 
– De måste ha fått ett godkännande för att kunna gå vidare, säger Hans Hoff till Aftonbladet.

"Största säkerhetsläckaget sedan Stig Bergling"

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att vi sannolikt aldrig kommer att få reda på vad som kommit i orätta händer i samband med IT-skandalen.
– Det här kan vara det största säkerhetsläckaget sedan Stig Bergling. Den vittnar om en stor naivitet i den svenska statsförvaltningen.

En misstroendeförklaring mot de tre inblandade ministrarna grundar sig i att de struntat i att ta ansvar, enligt Centerledaren.
– Jag tycker det är vårt ansvar som folkvalda att snabbt och resolut markera att vi inte accepterar denna ansvarslöshet, säger Lööf.
Hon förklarar varför misstroende ska väckas mot infrastrukturminister Anna Johansson.
– Anna Johannsson har ansvar för Transportstyrelsen och trots detta har hon inte haft kontroll över den verksamhet som de bedriver. Där de aktivt brutit mot lagar och utsatt Sverige och svenskar för säkerhetsrisker, säger hon.

LÄS ÄVEN: Ulf Bjereld: "Risk för regeringskris"

Orsaken till kravet på avgång

Enligt alliansledarna så förklaras misstroende mot infrastrukturminister Anna Johansson för att hon inte haft kontroll över verksamheten hon haft ansvar för, och därmed inte fick information, vilket gjorde att hon i sin tur inte kunde informera statsminister eller riksdag. 

När det gäller inrikesminister Anders Ygeman så har han enligt alliansledarna ett särskilt ansvar för säkerhetsfrågor och krisberedskap. Ygeman hade informerats om säkerhetsbristerna redan i början av förra året, men informerade inte vidare Anna Johansson, Löfven eller riksdagen. 

KD:s Ebba Busch Thor ger bakgrund till varför Alliansen vill rikta en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

– Förtroende är förbrukat. Det är ett dubbelhaveri där allvarliga brister har skett i hanteringen på regeringskansliet, säger hon.
– Peter Hultqvist ansvarar för totalförsvaret och trots att han likt Anders Ygeman fick information om säkerhetsbristerna i början av 2016, samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som mycket allvarliga, så avstod Peter Hultqvist från att informera riksdagen och ansvarigt statsråd, och han avstod från att informera statsministern.

LÄS ÄVEN: Skandalen växer kring Transportstyrelsen: Detta vet vi

Begär inte regeringens avgång

– Vi begär att de här tre statsråden avgår, vi begär inte att regeringen avgår. Men oppositionen är alltid beredd på att sådant kan inträffa, säger Jan Björklund.

Alliansens ledare säger att det är upp till Stefan Löfven om Alliansens misstroendeförklaring mot tre statsråd i sin tur leder till en regeringskris, och att det är något som statsministern råder över.
– Problemet här är att regeringen har satt Sverige i gungning genom en djup och allvarlig säkerhetskris som ingen tar politiskt ansvar för. Då är det vårt jobb att agera, säger Anna Kinberg Batra.

På frågan om hur  Alliansen skulle hantera en eventuell regeringskris svarar Anna Kindberg Batra: 

– Vi står här för att vi har en allvarlig säkerhetskris som har uppkommit under Stefan Löfvens tid. Om han nu skulle välja att starta en ny kris då får han förklara varför. Men då måste vi ta ansvar och de första jag skulle ringa då är självklart de andra Alliansledarna, säger Anna Kinberg Batra. 

–  Det är vi som står här framme, men det har framkommit att andra partier är missnöjda med detta. Vi räknar med att få majoritet i riksdagen, säger hon. 

"Vill att Löfen sitter kvar"

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att de inte är beredda att stödja ett misstroende. Inte mot någon enskild minister och inte mot statsministern.
– Vi vill att Löfven sitter kvar, säger han och fortsätter att Vänsterpartiet inte är beredda att stödja den misstroendeförklaring som Alliansen nu ska väcka.
– Däremot kommer vi att återkomma om vi själva ska begära misstroende mot någon enskilt ansvarig minister. Det återkommer vi till inom de närmsta dagarna.
Han tycker att även Alliansen har ett ansvar för Transportstyrelseskandalen.
– Jag tror att ju längre man tittar på det här desto mer kommer man att se att huvudproblemet är själva privatiseringsbeslutet. Det vill säga Alliansens ansvar. Jag saknar all självkritik från Alliansen, som är grund till det här. 

Beslutet om att upphandla Transportstyrelsens IT-tjänster fattades under Alliansens tid i regering.

Ebba Busch Thor kommenterar Alliansens ansvar.
– Att fatta ett beslut om outsourcing, och pröva den frågan, är verkligen inte samma sak som att ge klartecken till att begå lagbrott vilket har skett här, säger Ebba Busch Thor.

– Och får man kännedom om lagbrott då har man ett ansvar om man ingår i Sveriges regering att säkerställa att ansvarigt statsråd känner till detta, att riksdagen får kännedom om en allvarlig säkerhetskris och att rätt åtgärder vidtas, fortsätter hon.

Har stöd från SD

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller fast vid beskedet att samtliga tre ministrar bör avgå från sina tjänster. Och kommer att stödja Alliansen i frågan.
– Vi har vid flera tillfällen försökt att lyfta misstroende mot andra ministrar under den här mandatperioden och den här gången verkar de tagit sitt förnuft till fånga. Och vi stödjer naturligtvis det, säger SD-ledaren till TT.

Vad händer nu?

Enligt Kinberg Batra kommer nu en begäran att talmannen kallar in kammaren för att hantera begäran om misstroendeomröstningen. När den lämnats in, vilket kommer att ske "inom den närmaste tiden". 

Talman Urban Ahlin kommenterar Alliansens krav på statsrådens avgång

– Jag är politiskt neutral. Det jag väntar på är 115 underskrifter med krav på ett extra sammanträde, och då kommer jag att kalla till ett extra sammanträde, säger Urban Ahlin (S).

När kan det bli dags?
– Det beror helt på när underskrifterna kommer in. När underskrifterna kommer in kan jag kalla till sammanträde, och sammanträdet ska ske inom tio dagar. På det sammanträdet kommer yrkandet att framställas och sedan ska det bordläggas ett antal gånger och sedan ska votering ske, säger Urban Ahlin.

TT har sökt respektive statsråd som omfattas av misstroendeförklaringen via pressekreterare. De avvaktar med att kommentera.