Kärnväljarna sviker S

ANNONS
|

Man får gå tillbaka till mars 1997 för att hitta ett så svagt opinionsstöd för Socialdemokraterna som i dagens GP/Sifo, där partiet får 28,7 procent. Den siffran ska jämföras med valresultatets historiskt låga 35 procent.

Nu sviker även kärnväljare partiet. Enligt Sifo:s underlag har partiet tappat nästan 10 procent av LO-medlemmarna sedan förra valet. Både kvinnor och män har lämnat partiet, men det är fler män.

I nuläget har Socialdemokraterna stöd av 45 procent bland LO-medlemmarna.

- Men det är nästan 28 procent av LO-männen som skulle rösta på Moderaterna och nästan 16 procent av kvinnorna, säger Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo.

ANNONS

Sedan början av augusti gör Sifo veckomätningar istället för de vanliga månadsmätningarna. Förändringarna från vecka till vecka är små – och huvudresultatet består och visar ett övertag för de borgerliga regeringspartierna.

Gapet mellan blocken i dagens mätning är 6,4 procentenheter, vilket är en marginell minskning från 6,7 för en vecka sedan och 7,6 procentenheter för två veckor sedan.

- 6,4 procentenheter är ett tydligt och signifikant övertag, säger Toivo Sjörén.

I de små förändringarna noterar han en tendens:

- Det verkar som om de mest rörliga i det här valet är kvinnorna. Bland männen finns en majoritet för alliansen, medan kvinnorna vacklar fram och tillbaka över blockgränsen.

I de tre senaste veckomätningarna har Sverigedemokraterna pendlat över och under 4-procentsspärren till riksdagen och ligger i denna mätning något under, med 3,6 procent. Värt att notera är att felmarginalen för SD är 1 procentenhet, och att partiet lika väl kan ligga på 4,6 som 2,6 procent.

För de enskilda partierna ligger samtliga förändringar den senaste veckan inom den statistiska felmarginalen. Det gäller även Miljöpartiets förändring från 7,6 till 9,7 procent och Centerpartiets från 5,3 till 6,7 procent.

Förändringarna kan däremot peka mot den tendens som brukar finnas i svenska val, nämligen att det är de mindre partierna som brukar gå framåt under valrörelsen och bland annat få stödröster från de större partierna. Det har särskilt gällt för Kristdemokraterna och Vänsterpartiet när de legat nära riksdagsspärren.

ANNONS

- Småpartierna är bra spurtare. Nu får de vara med i TV, medan man ser inte så mycket av dem mellan valen. Då är det de två stora partierna som dominerar och de är inte lika bra spurtare, säger statsvetaren Sören Holmberg.

Mätperioden för dagens GP/Sifo var måndag till torsdag denna vecka, en tidsperiod som sammanfaller med att de rödgröna presenterade sitt gemensamma valmanifest, SVT-utfrågningen av KD-ledaren Göran Hägglund och att de tidigare utfrågningarna av Mona Sahlin (S) och Jan Björklund (FP) låg färska i minnet – bland dem som sett dem. Frederik Reinfeldts utfrågning i torsdags kväll ingår däremot inte.

Vilken effekt de olika utspelen och debatterna i olika medier har haft kan man bara spekulera kring.

- Oftast är det negativa saker som slår direkt i mätningarna, anser Toivo Sjörén.

ANNONS