Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jycken slappar utan matte

Om du som hundägare oroar dig för att hunden, som är ensam hemma ställer till med ett elände – koppla av. De ligger bara och slöar, enligt en vetenskaplig studie.

Therese Rehn vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har i en licentiatavhandling gjort en djuplodande undersökning av den känslomässiga relationen mellan människa och hund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland annat har hon med hjälp av dolda kameror kollat vad en hund gör när den är för sig själv där hemma. Dansar på bordet när matte och husse är borta? Nej, den tar igen sig – och det ordentligt. Närmare bestämt 92–97 procent av tiden, enligt studien.

– Hundar är troligen beroende av människor för att aktivera sig, säger Therese Rehn.

Att ställa in ett motionshjul à la hamster skulle nog inte hjälpa.

– Nej, det vore meningslöst.

Alla hundar var ensamma när de kollades.

– Tidigare har en norsk undersökning gjorts med två hundar tillsammans, men det var samma sak där. De företog sig inget utan slog sig bara ner på var sin plats.

Det här visar hur viktigt det är för hundägare att vara tillsammans med hunden så att den aktiverar sig och får motion, förklarar Therese Rehn.

En annan sak kollades också, hur en hund reagerar efter att ha varit ensam. Jo, oavsett mattes och husses beteende blir hunden glad vid återseendet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.