Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det är viktigt att svenska och europeiska politiker står upp för de regler och produktionsmetoder vi har i EU i förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Just nu finns chans att öka handeln med miljöriktig mat

Det är viktigt att svenska och europeiska politiker står upp för de regler och den produktion vi har i EU i förhandlingarna med USA om ett frihandelsavtal, skriver Helena Jonsson, LRF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

EU och USA förhandlar om ett transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar (TTIP). Kärnfrågan för jordbruket är parternas mycket olika syn på vad som är ett hållbart jordbruk och hur vi säkerställer säkra livsmedel. Det handlar om vilken djuromsorg vi vill främja, hur vi påverkar miljön där maten produceras, hur folkhälsan på sikt påverkas av en stor antibiotikaanvändning och om hur svenskt jordbruk klarar konkurrensen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Handel är ett viktigt redskap för ekonomisk tillväxt. Även politiskt är det klokt att binda samman länder genom handel. Men genom produktion och konsumtion påverkar handel en hållbar utveckling också i ett ekologiskt perspektiv. Handel handlar fortfarande mest om komparativa fördelar i att producera billigt och mindre om att producera bäst i perspektivet ekologiskt hållbart.

Tillfälle till knuff framåt

Förhandlingarna mellan EU och USA är ett tillfälle för världens två största ekonomier att skapa handelsregler som ger världen en knuff framåt mot en tillväxt som stärker snarare än stjälper möjligheterna till en ekologiskt hållbar utveckling. EU och Sverige måste då våga hålla ut och bland annat säga nej till kött från djur som fötts upp med hormoner, beta-agonister och antibiotika för att främja tillväxten. USA måste våga förbättra handelsvillkoren för de amerikanska bönder som producerar på det sätt som är tillåtet i Europa.

I USA är det tillåtet att använda hormoner och beta-agonister för snabbare tillväxt hos djuren. Det ses som en naturlig del av en kostnadseffektiv produktion. I EU är det förbjudet att använda både hormoner och beta-agonister i tillväxtstimulerande syfte. I USA används även antibiotika för att stimulera tillväxten hos djur. I Sverige och EU är det förbjudet att använda antibiotika på det sättet. Här behandlas sjuka djur med antibiotika i enlighet med recept från veterinär.

I USA doppas slaktade kycklingar i klor för att minska risken för bakteriell smitta. I EU, i synnerhet i Sverige, säkerställs livsmedlens säkerhet genom kontroller i hela livsmedelskedjan med början på gården. Det gör att vi kan leverera salmonellafri kyckling till konsumenten. I USA är salmonellaförekomsten hos kyckling, trots klordopp, 12 procent.

Frågornas fokus har varit på om det är säkert för människor att äta kött från djur som fötts upp med dessa mediciner. Men det är inte kärnfrågan. Den handlar om djurvälfärd, miljö, folkhälsan på längre sikt och om konkurrenskraft.

Ett handelsavtal mellan EU och USA är strategiskt viktigt, såväl politiskt som ekonomiskt. Det finns stora möjligheter med ett avtal också för jordbruket och livsmedelsindustrin. Europeisk export av livsmedel till USA hindras i dagsläget på grund av både tullar, sanitära regler och annat importkrångel. TTIP kan ge bättre dialog och ökad handel med varor producerade på ett hållbart sätt.

Därför är det viktigt att svenska och europeiska politiker står upp för de regler och produktionsmetoder vi har i EU och inte ökar marknadstillträdet för produkter som inte lever upp till dessa.

Helena Jonsson

förbundsordförande Lantbrukarnas riksförbund LRF