Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Julian Assange fortsatt häktad

Dödläget kring Julian Assange fortsätter. Stockholms tingsrätt beslutade på onsdagen att Wikileaksgrundaren ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Försvarets argument, att häktningen är inhuman och att åklagaren borde hålla förhör i London, slogs därmed i spillror.

Assange ska vara fortsatt häktad på samma grunder som tidigare. Tingsrätten godkänner också åklagarens hantering av fallet, vilket är det nya enligt Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Rätten anser inte att hanteringen överlag har varit sådan att det finns skäl att häva häktningen.

Rätten har även tittat på eventuella orimliga konsekvenser av häktningsbeslutet och om det i så fall strider mot Europakonventionen.

-Utan att tingsrätten säger det tydligt så har man gått på åklagarens linje: det är hans val att ha satt sig på Ecuadors ambassad, säger Eric Bylander.

"Han får komma till Sverige"

Advokat Claes Borgström, som företräder en av de målsägande kvinnorna, är nöjd.

-Han är på sannolika skäl misstänkt för de här brotten och man kan inte undgå lagföring i Sverige genom att själv placera sig på Ecuadors ambassad. -Han hävdar att han inte begått något brott. Då får han komma hit till Sverige så kan han höras av polis och så får åklagaren ta ställning till om det ska väckas åtal, säger Borgström.

Försvarsadvokat Thomas Olsson är besviken.

-Det var naturligtvis ett beslut som kommer att överklagas från vår sida.

Även Assanges andre advokat Per E Samuelson uttrycker sin besvikelse över beslutet om fortsatt häktning. Han anser att åklagaren borde hålla förhör i London.

-Han har politisk asyl, han är rädd för att utlämnas till USA så han kommer inte att lämna Ecuadors ambassad.

Vad som kommer att hända nu kan åklagare Marianne Ny inte svara på.

-Den som har situationen i sin hand är Julian Assange.

Miljonkrav på Sverige

Julian Assange misstänks för sexbrott efter ett besök i Sverige sommaren 2010. Han är häktad i sin frånvaro eftersom åklagaren vill ha honom överlämnad till Sverige. Assange befinner sig på Ecuadors ambassad i London sedan två år tillbaka, under skydd av politisk asyl. Brittisk polis står på vakt dygnet runt utanför ambassaden, redo att gripa honom.

Nu förs det också fram krav att Sverige ska stå för bevakningen som hittills kostad brittiska skattebetalare drygt 70 miljoner kronor.

-Det är farsartat att Londonborna påtvingats notan för vad som måste vara den dyraste spaningsoperationen i historien, säger Jenny Jones, ordförande i Londons finansutskott, till Dagens Nyheter.