Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Julhandelns rekordsvit bruten

För första gången på 17 år slogs inget rekord i julhandel 2012. Färre shoppingdagar och höstens varselvåg tog luften ur köpfesten.Men begagnatmarknaden går desto bättre.

Detaljhandelns omsättning minskade i december med 0,4 procent jämfört med samma månad 2011, mätt i löpande priser, visar siffror från SCB och HUI Research som gör utredningar om detaljhandeln. Enligt Carin Blom, analytiker på HUI Research, beror nedgången bland annat på en kalendereffekt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det handlar främst om att det var en torsdag och en fredag mindre i december 2012. Där tappade handeln två mycket viktiga försäljningsdagar. Höstens varselvåg är också en viktig förklaring, säger Carin Blom.

HUI Research spår att handeln 2013 ska öka med blygsamma 2 procent.

-Konsumenterna håller i plånboken när det kommer så många signaler om varsel och stigande arbetslöshet. Men om det skulle komma ljusglimtar om Europakrisen och den svenska ekonomin kan det vända snabbt. Många har inte ont om pengar utan skjuter upp sitt shoppande, säger Carin Blom.

I de oroliga tiderna är begagnat ett billigt alternativ för många. Enligt Blocket och HUI Research ökade begagnatmarknaden med 3 procent fjärde kvartalet 2012 jämfört med motsvarande period 2011.