Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Julpynt i varuhuset.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Julfirandet har redan startat

Julskyltningen är i full gång, stjärnan på topp och granen står redan grön och grann på Liseberg. Det är bara 67 dagar till julafton.

- Julen är mer lustbetonad numera, säger Anna Bergstedt, avdelningschef på Åhléns i Nordstan. Det är inte samma stress som tidigare och våra kunder tycker det är trevligt när vi är tidiga med julskyltningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vädret har ingen större betydelse för julhandeln och upplevelsen av julskyltningen, kunderna laddar upp inför advent och jul oberoende av dimma och drivis.

Årets juldekorationer har, enligt Bergstedt, traditionella förtecken.

- Det blir en klassisk jul men med influenser från orienten i form av lila och gröna föremål.

Dessutom är det mycket djur på väg till granar och fönstersmygar; renar, rävar och älgar. Textilerna går i klassiskt julrött.

- Och de brandgula adventstjärnorna är tillbaka, säger Bergstedt.

På Liseberg pågår förberedelserna för årets "Jul på Liseberg", den fjortonde i ordningen, för fullt.

Öppnar 15 november

Med hjälp av helikopter placerades den stora julstjärnan på toppen av Lisebergstornet 146 meter över havet i går eftermiddag.

- Just nu är det full fart inför öppningen 15 november, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg. I år blir det julfirande i det nya Kaninlandet och för första gången har vi också öppet mellan jul och nyår.

Jul på Liseberg brukar ha 450 000 - 500 000 besökare.

- Men det är väldigt väderberoende, säger Vasilis. Regn och rusk eller extrem kyla är inte så bra, det bästa är temperatur kring noll och en vacker rimfrost på träden. Men bokningarna till våra julbord är rekordmånga och det bådar gott.

De 1 100 julgranarna från Danmark har börjat anlända, underlaget för isbanan på Spegeldammen är på plats och de fem miljoner julljusen lyser snart upp nöjesparken.

Redan detta veckoslut är det herrgårdsjul på Baldersnäs i Dalsland för tolfte gången.

- Herrgården är klädd i julskrud, flammorna från eldar och marschaller speglas i Laxsjön och det är fullt av konsthantverkare och matbodar, säger Stefan Hofsten, ansvarig för julmässan i Baldersnäs.

Julmässa

Julmässan i Baldersnäs brukar ha 5 000 - 6 000 besökare per år.

- Än så länge dominerar höstfärgerna häruppe men nog kan vi skapa riktig julkänsla, säger Hofsten.

Tjolöholms slott har också julmarknad, till och med i dubbel upplaga, men den dröjer några veckor. 15-17 november och 20-24 november arrangeras julmarknaden för 26:e året i rad.

- Det brukar komma väldigt mycket folk, säger Elisabeth Elfström, administrativ chef på Tjolöholms gods. Förra året kunde vi räkna in 23 000 besökare.

I år blir det som vanligt slottsvisning, eldshow, lucia, tomte, hantverk och allehanda delikatesser.

- Men det blir också premiär för utställningen "Fanny och Alexander på Tjolöholms slott", säger Elfström. En magisk resa i filmens tecken, det är första gången de Oscarsbelönade kostymerna från Bergmans film visas på detta sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.