Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholts hyresersättning granskas

Håkan Juholt betalade på fredagen tillbaka större delen av den ersättning för hyra som han felaktigt fått från riksdagsförvaltningen.

– De vill för sin bokförings skull ha betalningen i två delar. I går satte Håkan Juholt över 130 000 kronor för ersättning betalad fram till 2010. Resterande 30 000 kommer att dras på hans nästa lön, enligt deras önskan, säger Juholts pressekreterare Sofie Rudh till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bedrägeri?

Riksenheten mot korruption har beslutat granska om det var bedrägeri när S-ledaren Håkan Juholt under flera år lät riksdagen betala hyran även för sambon. Juholt har bett om ursäkt och lovar betalar tillbaka 160 000 kronor.

"Det här är uppgifter som vi kommer att kika på. Om vi kommer att inleda förundersökning eller inte kan jag inte kommentera i dag", säger chefsåklagare Alf Johansson till DN.

Beslut om förundersökning väntas tidigast nästa vecka.

Vill inte kommentera

– Om det finns anledning att misstänka ett brott ska man inleda en förundersökning, förklarar chefsåklagare Alf Johansson beslutet på riksenheten mot korruption för Ekot i Sveriges Radio.

Johansson vill inte gå in på det aktuella fallet, men på Ekots fråga om vilket brott det kan handla om svarar han:

– Rent allmänt, när det gäller olika typer av ersättningar och bidrag, är det bedrägeri om man inte lämnar korrekta uppgifter.

Håkan Juholts pressekreterare Sofie Rudh vill inte kommentera riksenheten för korruptions beslut att granska om det var bedrägeri när S-ledaren lät riksdagen betala hyra för sambon.

– Vi har ingen kommentar till det nu, säger hon till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.