Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Juholts hyresersättning granskas

Riksenheten mot korruption har beslutat granska om det var bedrägeri när S-ledaren Håkan Juholt under flera år lät riksdagen betala hyran även för sambon.

Juholt har bett om ursäkt och betalar nu tillbaka 160 000 kronor.

-Det här är uppgifter som vi kommer att kika på. Om vi kommer att inleda förundersökning eller inte kan jag inte kommentera i dag, säger chefsåklagare Alf Johansson till DN. -Om det finns anledning att misstänka ett brott ska man inleda en förundersökning, förklarar chefsåklagare Alf Johansson beslutet på riksenheten mot korruption för Ekot i Sveriges Radio.

På Ekots fråga om vilket brott det kan handla om svarar han:

-Rent allmänt, när det gäller olika typer av ersättningar och bidrag, är det bedrägeri om man inte lämnar korrekta uppgifter.

Beslut om förundersökning väntas tidigast nästa vecka. Juholt ville i dag inte kommentera beslutet om en granskning.

Oskarshamnsbon Juholt har sedan 1990-talet haft en övernattningslägenhet i Stockholm. 2007 flyttade han in i sin flickväns lägenhet i förorten Västertorp och har sedan dess begärt fullt hyresbidrag från riksdagen.

Totalt handlar det om 320 532 kronor. Om sambon stått för halva hyran skulle summan varit drygt 160 000 kronor lägre.

-Det här skadar tilltron till politiker. Det är jag ledsen för. Jag har inte haft koll på en regel och det borde jag haft, sade Håkan Juholt i går och hävdade att han aldrig haft uppsåt att luras.

Han tycker inte att det är rimligt att skattebetalarna ska stå också för sambons hyra, men uppger att han aldrig de gångna åren funderat över att så var fallet.

Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen, tog i somras kontakt med en av Juholts assistenter för att fråga om det fortfarande var så att han skulle ha ersättning för hela hyran. Trots det lämnade Juholt i september in en begäran om ersättning på samma sätt som tidigare.

-Det man vet från tidigare undersökningar att sådana här "skandaler" sällan påverkar väljarnas partival. Man byter inte parti för att partiledaren varit inblandad i skandaler, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

Men uppmärksamheten kring Juholt får ändå konsekvenser för Socialdemokraterna,menar hon. Ett parti som hamnar i en sån här situation får ägna mycket kraft och energi åt skadekontroll.

-Man kan inte ägna sig åt att kritisera regeringens politik utan får ägna sig åt det här. Det gör det svårt för väljarna att få veta vad socialdemokratisk politik är, säger Demker.

Håkan Juholt kan också få problem internt eftersom han är relativt ny på sin post och inte har ett tungt förtroendekapital att luta sig mot.

-Fokus skiftar från politiken till annat, och det påverkar politiker i allmänhet. Men jag tror också att folk har förståelse för att alla kan göra misstag, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich i Ekots lördagsintervju. -Håkan har sagt att han har gjort fel, och han har också betalat tillbaka pengarna. Alla kan göra misstag, och då är det viktigt att man gör rätt för sig, säger Waidelich.

Juholt betalade i går tillbaka större delen av den ersättning för hyra som han felaktigt fått från riksdagsförvaltningen.

-De vill för sin bokförings skull ha betalningen i två delar. I går satte Håkan Juholt över 130 000 kronor för ersättning betalad fram till 2010. Resterande 30 000 kommer att dras på hans nästa lön, enligt deras önskan, säger Juholts pressekreterare Sofie Rudh till TT.