Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholts attack mot talmannen

Håkan Juholt går till hårt angrepp mot Björn Söder. "En svart dag i Sveriges riksdag", skriver han efter SD-politikerns första insats som talman.

I dag ledde Björn Söder, andra vice talman, riksdagens arbete för första gången.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Håkan Juholt skriver på sin Facebooksida om hur illa han tog vid sig: "För första gången i demokratins historia leddes riksdagens arbete av en ledande homofob och rasist med starka kopplingar till nazism och fascism."

Han skriver att han kände tomhet och ångest inom sig och att Söder bekämpar allt han tror på: "Alla människors lika värde, att kärlek är större än hat och att vi människor är ömsesidigt beroende av varandra."

Håkan Juholt kallar dagen den värsta under hans 20 år som riksdagsledamot.

I ett mejl till GP avböjer Håkan Juholt att ge ytterligare kommentarer. Han skriver att han låter det skrivna så för sig – och att han är stolt och glad över att han fått så många gillningar för sin facebookuppdatering.

Han skriver också att han tänkte på sin farfar Ivar, som han beundrade mycket, och som stod upp mot nazism och fascism på 30-talet.

Att en Sverigedemokrat valdes till andra vice talman är helt enligt praxis, posten brukar gå till en ledamot från riksdagen tredje största parti. Valet av Söder var ändå kontroversiellt och det krävdes tre röstomgångar för att utse honom.

GP har inte lyckats nå Björn Söder, och partiets pressekreterare hänvisar att det Söder skrivit på sin Facebooksida. Där skriver han att Juholts starka åsikter om honom inte är något nytt. "Däremot lämnar ju den onyanserade bilden han sprider mycket övrigt att önska. Istället för att sprida fördomar borde han och hans parti kanske inte vara så rädda för att möta vare sig mig eller mitt parti i samtal", skriver Söder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.