Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholt sågade sänkt restaurangmoms

Håkan Juholt möttes av cirka 800 åhörare i parkleken Lugnet i Västertorp. Mustaschprydda skyltar visade vägen från tunnelbanan för de som ville lyssna till Juholts första sommartal som S-ledare. Han talade om infrastruktur och bostadsbrist, särskilt för studenter, och sågade sänkt restaurangmoms.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Talet inleddes klockan 13 i Västertorp i sydvästra Stockholm. Juholt, som annars mest förknippas med sin hemstad Oskarshamn, har sedan fem år tillbaka en lägenhet även i Västertorp.

Juholt inriktade sig tidigt i talet på tillväxten i Stockholmsregionen. Han talade om bristen på bostäder, särskilt för studenter.

-I vår budget kommer det att finnas ett särskilt investeringsstöd för att bygga nya studentlägenheter, sade han.

Han talade också om kommunernas bostadsbyggande.

-Vi föreslår en lagstiftning som innebär att vid nybyggnation ska kommunerna vara skyldiga att bygga blandade områden med både hyresrätter och bostadsrätter.

Som i flera tidigare tal tog Juholt upp infrastrukturen, både järnvägen och Stockholms tunnelbana. Ordet ansvar återkom i var och varannan mening, oavsett ämne.

Han gav också Fredrik Reinfeldt en pik.

-Verkligt ansvar är mer än att agera kamrer och balansera en budget. Det är att ha en idé om vart man ska föra Sverige, sade han. -Vi har en idé om ett land bortom nästa skattesänkning. Vi kallar det en idé om social demokrati och det är synnerligen framgångsrikt.

Vad de många förslagen kommer att kosta vill Juholt inte berätta. Dagens besked ska ses som underlag för partiets budget, menar han.

-Vi kommer inte att gå in på det i dag. Det här är en inriktning på politiken. Det är förslag för nästa år, men också långsiktiga åtgärder, säger han till TT efter talet.

Juholt drog fler åhörare, kanske delvis tack vare det fina vädret, än statsministern gjorde vid sitt tal i regn i går. Uppskattningsvis 800 personer fanns på plats i parkleken, enligt polisen.

Gårdagens besked från Moderaterna om sänkt restaurangmoms sågas av S-ledaren.

-Jag har egentligen inte hört någon, bortsett från moderatledaren, som tycker att det är en bra idé. Självklart ska vi använda vårt utrymme till att investera i det som gör Sverige långsiktigt starkt. Konkurrenskraften i omvärlden stärks inte av att det kanske blir något billigare att gå på restaurang, säger Juholt.