Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Håkan Juholt i intervju med GP:s Johanna Lagerfors i Oslo på fredagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholt: "Riktat direkt mot socialdemokratin"

– Angreppen har varit riktade direkt mot socialdemokratin på ett sätt vi aldrig sett tidigare. Det sade socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i en exklusiv GP-intervju när han kom till Oslo på fredagseftermiddagen.

– Vi måste möta dessa hjärtlösa handlingar med mer hjärta, med att försvara alla människors lika värde, sade en märkbart tagen partiledare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det norska Arbeiderpartiet samlades på fredagseftermiddagen för en intern minnesstund vid Youngstorget i Oslo. Det har gått en vecka sedan bomben exploderade bara meter därifrån, och förstörde stora delar av regeringskvarteret.

Många av de deltagare från partiets fylkesstyrelser och kommunstyrelser runt om i landet träffade sina kollegor för första gången sedan tragedin inträffade.

Håkan Juholt var på plats för att stötta sina norska kollegor i de svårigheter de nu möter.

– Det som hänt har förändrat allas liv, sade Juholt till GP.

– Det är först och främst en tragedi för de drabbade och deras familjer. Men det är också en nationell sorg för Norge, och en global sorg för alla som tror på människors lika värde.

"Rätt ton"

Juholt berömde också, som så många andra, den norske statsministern Jens Stoltenberg för hans sätt att hantera tragedin.

– Det är så viktigt att Jens har slagit an den rätta tonen – att vi ska möta utmaningen med mer demokrati, mer av allt det som Anders Behring Breivik ville förstöra, sade partiledaren.

Under eftermiddagen kommer Håkan Juholt bland annat att träffa Jens Stoltenberg och AUF-ordförande Eskil Pedersen, tillsammans med företrädarna för övriga socialdemokratiska ledare i Norden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.