Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sigtunas kommunstyrelseordförande Anders Johansson (S).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholt: "Recenserar inte ledamöter"

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt vill inte bemöta kritiken från partistyrelsemedlemmen Anders Johansson, som inte är nöjd med Juholts insats i Ekots lördagsintervju. Juholt kan inte förklara Socialdemokraternas politik, tycker Johansson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

S-ledaren Håkan Juholts radiointervju i lördags imponerade inte på Anders Johansson: "Det är så jävla illa", skrev han i ett sms till flera partikamrater. "Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av förfallet", skrev Johansson vidare, uppger Expressen.

Anders Johanssons besvikelse gäller bland annat hur partiledaren besvarade frågor om skatt på pension och arbete.

"Vår ordf MÅSTE kunna ge TYDLIGA och SAMMA besked om välfärd/vinst oberoende vilken situation han är i, annars missar vi även detta gyllene läge", hävdar Johansson i sitt sms.

Anders Johansson anser att Håkan Juholt misslyckades ge besked i flera centrala frågor.

-Han kunde inte på ett trovärdigt sätt förklara hur vi socialdemokrater ser på frågan om vinst i välfärdssektorn. Är vi för eller emot? Det finns mängder av frågor som dyker upp snarare än rätas ut när man hör intervjun, säger Johansson till TT.

Anders Johansson anser att det handlar om rent förfall i partiet för närvarande.

-Det kan inte beskrivas på något annat sätt. Vi ska vara ett 40-procentsparti, vi ska aspirera på regeringsmakten, vår partiordförande ska bli statsminister, och så går det på det här sättet, säger Johansson.

Håkan Juholt själv vill inte ge Anders Johansson svar på tal efter den hårda kritiken.

-Jag recenserar inte ledamöter i den socialdemokratiska partistyrelsen. Därför kommenterar jag inte heller detta. Ekointervjun lyfte fram många viktiga frågor, bland annat att vi inte tycker att det är acceptabelt med stora vinstuttag i välfärdssektorn. Det fick jag fram väldigt tydligt, säger Håkan Juholt till TT.

TT: Du vill inte recensera andra partistyrelseledamöter, men vad tycker du om att Anders Johansson recenserar dig

-Vi är en stor partistyrelse. Vi är många ledamöter. Jag berättar om politikens innehåll och vägen framåt. Det ser jag som min uppgift, säger Juholt.

Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld tror inte att Johanssons kritik är representativ för ledande partiföreträdare. Han tror i stället att det finns samling kring att lägga fokus på politiken och ge Juholt arbetsro.

-Min tolkning är att Anders Johansson hade ett behov av att personligen lätta på trycket efter att ha hört Juholt i intervjun. Det var i så fall utomordentligt aningslöst av honom att göra det genom sms och utan att inse att vi lever i en tid då allt blir offentligt. Så länge inga ledande partiföreträdare går ut och ger Anders Johansson stöd tror jag inte det inträffade försvagar Håkan Juholts ställning, säger Bjereld till TT.

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att hans spontana reaktion var att det verkar inte som om Juholt-affären gått över.

-Det verkar som om det fanns personer inom partiet som var ute efter honom och inte bara journalister och skadeglada allianspolitiker, säger han.