Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholt "lyssnar" på Östros

"Jag lyssnar alltid in vad Thomas Östros säger och tar det till mig", säger S-ledaren Håkan Juholt om förre S-ministern Östros framträdande i Agenda i SVT i går. Östros ville då inte uttala sitt stöd för Juholt, vilket förvånade många bedömare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När Thomas Östros fick frågan om han stödde Juholt ville han inte svara. I stället sade Östros att han har förtroende för partiets verkställande utskott.

-Socialdemokraterna brukar ju utåt sett alltid uttala stöd för sittande ledning, säger Christer Isaksson, författare och S-kännare.

Thomas Östros fick också frågor om ett av Juholts utspel som handlade om att skatteutjämning mellan pensionärer och löntagare skulle vara möjlig inom ett år. Östros, som tidigare var ekonomisk-politisk talesperson, svarade då att Juholt inte kan ha menat vad han sade.

-Det var ju att ta Juholt och nuvarande ledning i örat, säger Christer Isaksson.

När Håkan Juholt i dag kommenterade saken ville han inte direkt svara på om han uppfattade Östros uttalanden som kritik.

TT: När Thomas Östros fick frågan om han har förtroende för dig svarade han i stället att han har förtroende för verkställande utskottet. Vad säger du om det?

-Jag har känt honom i många år. Jag lyssnar alltid in vad Thomas Östros säger och tar det till mig.

TT: Uppfattar du det som kritik mot dig?

-Thomas är precis som jag, väldigt angelägen om att så snabbt som möjligt få prata politik, tydliggöra politiken och visa på ett konkret alternativ till de borgerliga.

TT: Var det bra att han var med i tv i går?

-Det är alltid bra när Thomas pratar.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att Östros uttalanden inte tyder på något större förtroende, men menar att det är svårt att veta om han agerar själv eller om han har fler med sig.

-Hur man än ser på det förmådde han inte ta orden "jag har förtroende för Juholt" i sin mun, säger Hinnfors.

Thomas Östros anser att S borde fokusera på några få starka förslag och visa att partiet är regeringsdugligt. Men i stället har det varit som en "popcornmaskin där förslagen flyger åt olika håll utan struktur", sade Östros i intervjun.

Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld anser att Thomas Östros vägran att uttala förtroende för partiledaren Håkan Juholt är uppseendeväckande.

-Partiets ledning har enats om att gå vidare med Juholt som partiledare och att försöka få fokus på politiken i stället för på personfrågor. I det läget väljer Östros att uttala sig på ett sätt som han vet innebär att fokus omedelbart hamnar på partiledarfrågan och inte på politiken, säger Bjereld till TT. -Östros agerande kan vara ett uttryck för personlig besvikelse över att efter två förlustval ha sidsteppats av Håkan Juholt. Men det kan också vara ett politiskt drag, där han vill bidra till att urholka Juholts ställning samtidigt som han stärker sin egen position.