Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Juholt har ingen aning om vad som väntar"

GP:s Åsa Brevinge om Mona Sahlins sista tal som partiledare.

Vilket intryck gav Mona Sahlin i sitt sista tal som partiledare?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Äntligen var det första ord hon sa, och då syftade hon på att det nu snart blir vardag igen för Socialdemokraterna och dags att jobba med politiken. Troligen var hon också lättad. I övrigt var det den vanliga Mona Sahlin som talade med starkt engagemang och denna gång med en stark ideologisk betoning. Hon sa direkt att hon inte tänkte fortsätta där hon slutade vid partiets förtroenderåd i december, då hon omvärderade en del av partiets valrörelse. Nu ville hon lämna de politiska verktygen åt sina efterträdare och i stället tala om värderingar och partiets styrkor.

Var det något som överraskade eller stack ut?

-Hon markerade ett kraftigt avståndstagande från kärnkraften och sa att den är "en frestande smitväg undan klimatkrisen - och jag varnar er för den. Sverige kan göras modernt med hållbara lösningar".

Överraskande var att hon vågade gå händelserna en dag i förväg och direkt vända sig till sin efterträdare Håkan Juholt innan han formellt var vald. Hon sa att han tar på sig en tuff uppgift, att förväntningarna är stora - och att han inte har en aning om vad som väntar.

Egentligen var det kanske inte så överraskande men mot slutet när hon nämnde sina 40 år i politiken började hon darra på rösten innan hon avrundande med ett Håkan Hellström-citat: "tror när du går genom tiden att det bästa inte hänt än..."

Hur mottogs hon på kongressen? Vad fick hon för reaktioner på talet?

- Hela den socialdemokratiska noblessen med Ingvar Carlsson, Lisbet Palme, Göran Persson, Birgitta Dahl, med flera hedrade henne med sin närvaro och applåderna var många och långa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.