Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Juholt avgår i eftermiddag"

I eftermiddag håller S-ledaren Håkan Juholt presskonferens i Oskarshamn. Vad han ska säga är oklart, men enligt flera källor kommer han att avgå.

Enligt uppgifter från TV 4 och SVT kommer Håkan Juholt vid pressträffen klockan 15 i eftermiddag att meddela att han avgår som partiledare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter lång övertalning ska socialdemokraternas verkställande utskott, VU,ha fått Håkan Juholt att gå med på att lämna partiledarposten i utbyte mot att VU uttalar sitt förtroende för honom.

Pär Nuder blev inkallad i samband med VU-mötet för att, enligt uppgifter till Aftonbladet, övertyga Håkan Juholt om att han frivilligt skulle avgå.

Men själv ville Juholt fortsätta som partiordförande och ska enligt tidningen ha uppgivit att han är omtyckt i landet och därmed skulle får stöd av en majoritet av ombuden vid en kongress.

Klockan 23 på fredagskvällen meddelade Juholt så att han håller presskonferens på lördagseftermiddagen hemma i Oskarshamn.

Vad han tänker säga avslöjas inte, men inga andra politiker ska närvara, enligt Fredrik Kornebäck, partiets presschef.

Han säger också till TT att partiet inte har planerat för några pressaktiviteter i Stockholm i dag efter Håkan Juholts presskonferens i Oskarshamn.

Juholt har inga planer på att åka upp till Stockholm i samband med avgången, sade en "nära vän till partiledaren" till Expressen sent i går kväll.

– Om du vill vara med då Håkan knyter ihop säcken så får du åka till Oskarshamn de närmaste dagarna, sade källan strax innan pressmeddelandet kom om dagens presskonferens.

Enligt uppgift till Sveriges Radio kommer Håkan Juholt på presskonferensen att meddela att han lämnar posten som partiordförande och partisekreterare Carin Jämtin tar tillfälligt över ledningen av Socialdemokraterna, rapporterar Ekot.

Svenska folkets tro på oppositionsledaren är i alla händelser på bottennivå. 80 procent har inget eller litet förtroende för Juholt och 61 procent anser att han ska avgå, enligt en Synovatemätning som gjorts under torsdagen och fredagen.

Frågorna har ställts till 761 personer. Undersökningen publiceras i Dagens Nyheter.

Också en Skopbarometer visar dystra siffror för Juholt. 13 procent av svenskarna anser att Juholt skulle vara skickligare än statsminister Fredrik Reinfeldt (M), ned drygt fyra procentenheter från oktober/november.

1 000 personer intervjuades av Skop.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.