Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jubileumsstaden – här ska den byggas

Frölunda, Kallebäck och Biskopsgården. Nybyggena som samlats under namnet Jubileumsstaden är spridda över staden.

Studentbostäder på Volrat Thamsgatan och i Olofshöjd. Lägenheter på Mandolingatan och vid Radiotorget. På kartan intill framgår var alla de nya bostäder som under tisdagen presenterades ska ligga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Satsningen kallas Jubileumsstaden och målet är att minst 7 000 bostäder – utöver kommunens ordinarie plan – ska byggas i ett samarbete med näringslivet.

Av nybyggena planeras 100 och 200 till Gråberget respektive Godhemsberget i Majorna – platser där det brukar vara svårt att få till en förtätning utan att orsaka protester från de boende.

Relativt få av de utlovade bostäderna ska byggas i förorter, där trångboddheten i dag är stor. 160 lägenheter planeras till Biskopsgården, 300 till Bergsjön och 50 till Angered.

Bostäder är ett högprioriterat område från alla politiska partier.

Bostadsbristen är svår att beskriva i exakta tal, men kommunens stadsbyggnadskontor har uppskattat att det skulle behövas någonstans mellan 10 000 och 20 000 bostäder för att skapa balans på bostadsmarknaden.

Under den förra mandatperioden hade den styrande rödgröna majoriteten ett löfte om att 10 000 bostäder skulle färdigställas, men det lyckades man inte infria.

Enligt de planer som finns ska byggtakten dock öka en del under de kommande åren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.