Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jublande palestinier i Ramallah på Västbanken.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jubel på Västbanken trots veto

Palestiniernas president Mahmud Abbas har lämnat in en ansökan till FN om formellt medlemskap.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På Västbanken jublande invånarna, trots att USA sagt att man kommer att lägga in veto.

Samtidigt kommer nya krav på fredsförhandlingar.

-Det här är sanningens ögonblick, vårt folk väntar på världens svar, sade Abbas inför FN:s generalförsamling, efter att ha överlämnat den officiella ansökan till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon på fredagskvällen.

Han möttes av stående ovationer och jubel när han steg in för att hålla sitt tal. Abbas sade att en fredsuppgörelse om en tvåstatslösning hotas av utbyggandet av judiska bosättningar i ockuperade områden.

Israel "beklagade" omedelbart det palestinska beslutet att begära formellt medlemskap i FN. Premiärminister Benjamin Netanyahu sade att Israel vill ha fred, men att den freden inte kan uppnås genom en FN-resolution utan bara genom förhandlingar mellan inblandade parter.

Direkt efteråt kom den så kallade kvartetten - alltså USA, EU, Ryssland och FN - med ett uttalande där man uppmanar båda sidor att återuppta fredsförhandlingarna. Kvartetten lade fram en plan där den vill se förslag om territorie- och säkerhetsfrågor inom tre månader, väsentliga framsteg inom ett halvår och ett avtal under 2012.

Palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erakat sade att Israelerna borde "ta chansen".

-Vi är redo att ta vårt ansvar i enlighet med färdplanen och internationell lag, men Israel måste ta sitt och sluta med bosättningar.

En anonym israelisk tjänsteman meddelade under natten att Israel studerar förslaget, men att man är redo för samtal. Det finns dock fortfarande många hinder kvar. Kvartetten säger till exempel ingenting om att Israel måste stoppa utbyggnaden av bosättningar på Västbanken, medan palestinierna har det som krav för att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Den palestinska ansökan ska behandlas av FN:s säkerhetsråd på måndag. USA har sagt att man i egenskap av permanent medlem i rådet kommer att utnyttja möjligheten att lägga in veto mot ansökan.