Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den dödade journalisten Marie Colvin på Tahrirtorget i Kairo.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Journalister uppges ha dödats i Homs

Två västerländska journalister dödade på onsdagen i den syriska regeringsarméns granatbeskjutning av staden Homs.

De dödade journalisternas namn och nationalitet framgick inte omedelbart.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De båda dödades när granater träffade ett provisoriskt mediecenter i Baba Amr, en stadsdel som är ett fäste för oppositionen, sade aktivisten Omar Shaker till AFP. Samstämmiga uppgifter förmedlades av Reuters från Syriska nätverket för mänskliga rättigheter.

Aktivister säger till BBC att det rör sig om en amerikansk och en fransk journalist som har dödats. Flera andra människor sades också ha dödats och skadats. Bland de skadade finns tre utländska journalister, säger Shaker till AFP.

En av de döda är enligt aktivisterna den världsberömda amerikanska krigskorrespondenten Marie Colvin vid brittiska Sunday Times.

Fransmannen heter Remi Ochlik.

Rapporterat från oroshärdar

Reportern Marie Catherine Colvin var född i USA, men har varit bosatt i London. Colvin har rapporterat från många krig och oroshärdar. Hon överlevde strider i Sri Lanka när hon följde inbördeskriget i landet – men förlorade ett öga vid angreppet som tros ha genomförs av regeringstrupper.

Colvin har även följt konflikten i Tjetjenien där hon rapporterade från rebellernas gömda läger.

Hon var också på plats på Balkan och följde morden på civilbefolkningen när prickskyttar spred skräck i Sarajevo.

Colvins senaste reportage publicerades i söndags i Sunday Times. "Vi lever i fruktan för en massaker", löd rubriken i artikeln om tillvaron i Baba Amr. Tidningen beskrev henne som den enda brittiska journalisten i den belägrade stadsdelen – typiskt för Colvin.

Vid granatattacken dödades även den franske fotografen Remi Ochlik, född 1983. Han har arbetat i Haiti, Kongo-Kinshasa och inte minst i Tunisien, Egypten och Libyen i samband med upproren där det senaste året. Hans bilder har bland annat publicerats i Le Mondes magasin, Time och The Wall Street Journal.

Inga svenska journalister

UD:s presschef Anders Jörle säger dock att det såvitt känt inte finns några svenska journalister i Syrien just nu.

Flera journalister har dött i landet på senare tid. Den franske tv-reportern Gilles Jacquier dödades i Homs förra månaden när en granat landade bland en grupp journalister som bevakade protesterna i staden. Deras besök organiserades av syriska myndigheter.

I förra veckan dog The New York Times kände reporter Anthony Shadid av en astma attack när han försökte nå ett oppositionsfäste.

Modig journalist

– Marie Colvin var ovanligt modig och hängiven. Hon tvekade aldrig att rapportera från olika konflikthärdar, säger TV4:s reporter Rolf Porseryd respektfullt om Colvin. Porseryd mötte henne flera gånger på olika uppdrag i bland annat Jordanien och Irak.

Ambassadör kallas

Frankrike kräver att dess ambassadör ges fri lejd in i Homs så att skadade journalister kan ges vård. Edith Bouvier från tidningen Le Figaro uppges vara allvarligt skadad.

Frankrike kallade också upp Syriens ambassadör i Paris.

President Nicolas Sarkozy kräver kollegan Bashar al-Assads avgång.
– Det här visar att nog är nog, den här regimen måste bort, sade Sarkozy.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.