Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Journalister måltavlor i Kairo

Attackera inte journalister. Den uppmaningen ropades ut i högtalare på Tahrirtorget på torsdagsmorgonen, dagen efter att ett antal utländska reportrar utsatts för angrepp av olika slag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många utländska journalister misshandlas och egyptier med utländskt utseende trakasseras på gatorna i Kairo. Egyptiska statliga medier och statlig tv sprider rykten om utlänningar vid Tahrir-torget som skapat en hätsk stämning och eldat på regimtrogna. Den kände egyptiske journalisten och bloggaren Wael Abbas säger till TT att regimen försöker slå ned den internationella bevakningen av det som händer i Kairo.

-Det finns rykten om att utlänningarna är israeliska spioner eller amerikanska spioner, ibland är de från Iran och ibland är de från Hamas. Det är väldigt motsägelsefulla besked.

Han säger att motiven till påståendena är uppenbar.

-De vill stoppa mediebevakningen av massakern som pågår just nu. De vill inte att världen ska se.

Det är främst Mubarak-anhängare som ska ha stått för fientligheterna mot journalister och regimen anklagas nu för försök till censur.

-De här attackerna verkar ha varit hämndaktioner mot internationella medier för deras rapporterande av protesterna mot president Mubarak, sade Jean-Francoise Julliard, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF).

"Vi är oroade av gripanden och attacker mot nyhetsförmedlare i Egypten. Det civila samhälle som Egypten vill bygga sig omfattar pressfrihet", twittrade Philip Crowley, talesman för USA:s utrikesdepartement.

Dagen före attackerna stängdes tevekanalen al-Jaziras kontor i Kairo och kanalens sändningar blockerades genom det egyptiska satellitbolaget Nilesat.

I ett officiellt uttalande uppger Vodafone att egyptiska myndigheter, med nuvarande regler, via mobilnäten Mobinil, Etisalat och Vodafone kan skicka meddelanden till företagets kunder, och att detta utnyttjas sedan protesterna inletts. De uppger att sms:en inte skrivits av nätoperatörerna själva, även om de står som avsändare.

Vodafone uppger att de klagat till egyptiska myndigheter och kallar det inträffade för "oacceptabelt".

Khaled Hegazy, Vodafones presskontakt i Egypten, bekräftar för TT att myndigheterna skickat ut sms i deras namn.

Sedan i går kväll har många upprörda röster höjts på Twitter och på bloggar då egyptiska Vodafone-användare mottog sms. Bland annat ska de ha manat till våld mot oppositionella med budskap såsom:

"De väpnade styrkorna ber Egyptens ärliga och trogna män konfrontera förrädarna och brottslingar, och försvara vårt älskade Egyptens folk och ära."