Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jordgubbar bakom hepatitutbrott

Frysta jordgubbar är enligt Smittskyddsinstitutet sannolikt källa till utbrottet av hepatit A som sedan i oktober gjort ett 40-tal personer sjuka i Norden.

-Vi vet ännu inte från vilket land eller från vilken leverantör de smittade bären kommer. Smittskyddsinstitutets studie visar att det är frysta jordgubbar som sannolikt orsakat utbrottet och det stämmer väl överens med vad som rapporterats från de övriga nordiska länderna. Livsmedelsverken i de nordiska länderna fortsätter att spåra smittkällan, säger epidemiolog Margareta Löfdahl vid Smittskyddsinstitutet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Totalt har 44 fall som kan kopplas till samma hepatit A-stam rapporterats i Norden, därav 10 i Sverige. De flesta - 26 personer - har insjuknat i Danmark.

-Smittan tycks ha stannat av, det senast inrapporterade fallet var den 8 april. Det har rapporterats in andra hepatitfall senare, men inte av den här typen som orsakats av smittan från jordgubbar, säger Margareta Löfdahl.

Vi köper allt mer frysta bär som vi vanligtvis äter till fil eller dricker i smoothies.

-Vi rekommenderar att man kokar de frysta jordgubbarna för att vara säker på att man inte ska smittas. Andra typer av bär är inte längre misstänkta för att ha orsakat det här utbrottet, säger Löfdahl.