Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jorden blir allt varmare

Om knappt 50 år kan jordens temperatur genomsnittligt vara fyra grader varmare, enligt en rapport från Världsbanken. – Det är allvar nu. Alla regeringar måste ta sitt ansvar, säger miljöminister Lena Ek.

Höjningen är dubbelt så stor som den man enades om vid klimatmötet i Köpenhamn 2009, rapporterar SR Ekot. En så kraftig uppvärmning har inte skett de senaste 20 miljoner åren och konsekvenserna blir mycket allvarliga. Världsbanken varnar för att framför allt fattiga och invånare i världens kuststäder står inför en katastrof om inte omedelbara åtgärder vidtas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det skulle innebära stora förändringar i vattentillgångarna och ett allt större hot mot biologisk mångfald. Minskade vattentillgångar påverkar också livsmedelsproduktionen och på sikt skulle även havsnivåerna höjas, säger Markku Rummukainen, klimatforskare på SMHI.

Svårast hittills

Miljöminister Lena Ek (C) tar rapporten på allvar och tror att klimatförhandlingarna i Qatars huvudstad Doha om några veckor nu blir ännu viktigare, kanske de svåraste hittills.

Enligt Ek har 21 av de 50 största ekonomierna inte avgett några löften om att minska sina utsläpp. Svensk miljöpolitik är redan i framkant och vägvisande för andra länder, enligt Ek.

– Det betyder mycket att ett land visar att det går att förena god ekonomi med bra klimatpolitik. Men det gör vi ju redan, det stora problemet är att de 21 stora ekonomierna inte har lovat någonting.

Rika stöder fattiga

Miljöpartiet är dock föga imponerat av regeringens klimatpolitik.

– Den har sänkt ambitionsnivån i klimatarbetet och har genomfört extremt få av sina egna förslag, säger språkröret Åsa Romson.

– Det viktigaste i Qatar blir att få till ett globalt utsläppstak. Visa att man vill det, vara beslutsam, annars ökar osäkerheten igen. Det andra är att vara rättvis, rika nationer står ju för problemen vi har i dag, de måste få till stånd ett fungerande stödsystem till de fattigare länderna, säger Romson.

Den fyrgradiga temperaturökningen kan vara fullbordad redan på 2060-talet om inget görs. Men även om något görs finns enligt rapporten risk för att höjningen ändå når de nivåerna till 2100.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.