Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Jonnas trista lya blev en färgsprakande karamell

Det som en gång var en trist hyresetta är numera en personligt inredd lägenhet med mycket charm – som gästerna trivs så bra i att de inte vill gå hem. Med små medel och mycket färg har Jonna Johansson genomfört förvandlingen.

När Jonna Johansson och dottern Stella behövde ett nytt hem fick de bara tag i en enrumslägenhet. De flyttade in, men avvaktade med att inreda den ordentligt i hopp om att få byta till en större bostad.

– Men tiden gick utan bytesmöjligheter. När vi insåg att vi drog oss för att åka hem till lägenheten på kvällarna förstod vi att vi måste göra den till vår. Det är värt det, även om vi kanske inte kommer att bo där för evigt, säger Jonna Johansson.

Ettan på 40 kvadrat med balkong ligger på sjunde våningen i ett 1940-talshus, med en härligt vidsträckt utsikt över området. Men det är en hyresrätt, vilket gör att Jonna och Stella inte riktigt har fria händer när det kommer till hur den ska se ut.

– Vi får till exempel inte byta golvet, inte heller slå ut eller riva väggar. Men i övrigt får man faktiskt göra det mesta, bara man är beredd på att återställa allt den dag man ska flytta.

Dåligt tålamod

Det är exempelvis fritt fram att tapetsera och måla om, eller byta ut köksluckorna – bara man sparar de gamla så att de kan sättas tillbaka när man flyttar. Jonna valde i stället att sprejmåla vissa luckor, och dekorera andra med mönstrad vävtejp.

– Sprejfärg är toppen, det blir bäst och går snabbast. Jag har alltid varit en sådan som pysslar, men jag har också alltid haft dåligt tålamod. Det måste gå fort och det behöver inte bli perfekt. Jag vänder hellre saker in mot väggen om det inte blir bra, än att ta bort och göra om, säger hon med ett skratt.

Lägenheten sprakar av färg och prylar, var man än tittar finns det något spännande att fästa blicken på. Jonna Johansson skojar om att hon som har arbetat inom detaljhandeln i många år är uppfostrad att tänka att varje extra kvadratmeter kostar pengar i butikshyra, så det gäller att utnyttja ytan till max: ”jag brukar säga att det är min gamla chefs fel att det ser ut så här”.

– Många som kommer in här frågar om jag är konstnär – det är jag absolut inte. Jag gillar bara när det är lite kaosigt, galet och färgstarkt. Gäster brukar säga att de önskar att de kunde ha det så här hemma, men att det är för mycket grejer för att det skulle funka hemma hos dem. Däremot trivs de här, de upptäcker alltid nya saker att titta på och de stannar nästan lite för länge ibland, säger Jonna och skrattar.

Hittar saker

Förutom att förändra med sprejfärg gillar Jonna Johansson att pyssla och göra egna DIY-projekt (do it yourself). Inte sällan plockar hon hem saker hon hittar, ett litet leopardhuvud, en tegelsten, en sjuarmad ljusstake som dumpats i grovsoprummet. Med sprejfärg, tillfälliga tatueringar, små ljusslingor och nyckelringar kan det mesta förvandlas till Jonnas stil.

Jonna Johansson inreder med mycket färg och kitsch. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jonna Johansson inreder med mycket färg och kitsch. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– När folk frågar om det är något som aldrig skulle komma innanför min dörr brukar jag svara att man aldrig ska säga aldrig. Det går ju faktiskt att spreja det mesta.

Jonna Johansson växte upp i Blekinge, i en bostad med mycket färg.

– Vi hade ett roligt hem, med en stor blå sammetssoffa och Blekingedockor som dekorationer. Numera har min mamma det däremot helt vitt, hon anammade shabby chic-stilen senare i livet. Jag trivs jättebra hos henne också, men vi har verkligen helt olika stil nu.

Blir snackisar

Jonna Johansson pratar mycket om att strunta i vad andra tycker eller hur det ”ska” se ut. I stället tycker hon att man ska inreda med hjärtat, och tänka att så länge de som ska bo i lägenheten trivs så spelar inget annat någon roll.

– Jag har visserligen alltid haft en färgglad stil, men den har aldrig varit uttänkt. Den uppstår liksom av sig själv. Jag hittar något jag gillar och en plats för det hemma, helt enkelt. Jag tror att så länge man väljer saker med själ och hjärta blir det bra, säger hon, och fortsätter:

– Ofta blir den typen av saker snackisar, något man kan diskutera med folk som hälsar på. För inte skulle det vara så kul om du kom hem till dina vänner och det såg ut precis som hemma hos dig själv?