Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ordförande Idriz Zogaj och pristagarna Marwin Wallonius (2:a), Jonas von Essen (1:a) och Mattias Ribbing (3:a).

Jonas von Essen ny minnesmästare

Har du svårt att komma ihåg vad du åt till frukost? Då ska du inte utmana göteborgaren Jonas von Essen.

21-åriga Jonas von Essen, lärarstudent från Göteborg, sopade banan med motståndet när SM i minne avgjordes i helgen. Tävlingsdebutanten Jonas stod för inte mindre än sju nya svenska rekord och lyckades bland annat memorera 624 binära tal (ettor och nollor) på fem minuter. Det tidigare svenska rekordet låg på 384 binära tal.

– Det kan se lite tråkigt ut med bara ettor och nollor på ett papper. Men eftersom hjärnan är bäst på att komma ihåg bilder, gör jag först om alla siffror till bilder för att kunna memorera dem. Jag föreställer mig att jag går på promenad vid sommarstället och längs vägen träffar jag på olika personer, ettor och nollor. Låter det konstigt? säger Jonas von Essen glatt.

Han är övertygad om att alla kan träna upp minnet. För själv var han nybörjare för bara några månader sen, men ganska många minnesövningar senare har han alltså blivit bäst i Sverige.

– Jag började inte träna på minnesteknikerna förrän under sommarlovet. Det gäller att ha fantasi. Jag studerar ju till lärare och ser stor nytta i minnesträning för skolans räkning. Det kommer jag att jobba vidare med, säger han.

Är du en sån där som säger "nä, så var det inte alls" i en diskussion?

– Haha, nej, jag har egentligen bara medelbra minne. Men om jag aktivt tänker att jag ska komma ihåg något och kopplar en bild till det, då minns jag det.

– Jag glömmer bort var jag lagt mina nycklar som alla andra också gör. Då är jag dålig på att försöka leta i minnet och hitta dem. Det enda som funkar är att memorera var jag lägger dem.

Några andra som också slog svenskt rekord i helgen var tävlingens tvåa, Marwin Wallonius, som lyckades komma ihåg 560 siffror på en kvart och memorera en hel kortlek på en minut och 65 hundradelar.

SM-trean Mattias Ribbing förbättrade sitt eget svenska rekord genom att memorera 63 ord på fem minuter.

Hur de framgångarna står sig utomlands återstår att se.

– Det har varit en fantastisk tävling och prestationerna har varit i världsklass. Sverige har nu genom Jonas en minnesmästare som placerat sig på 18:e plats i världen. Det har kommit ny kraft i sporten och nu har vi ett landslag värt namnet. I december åker vi till London för att delta i VM i minne, säger Idriz Minnet Zogaj, nöjd ordförande i Svenska Minnesförbundet.

Själv är Jonas von Essen nöjd med helgens prestationer. Han erkänner att han var lite nervös innan tävlingen, men visste att hans chanser var ganska goda.

– Det finns väldigt få sporter där det är lika stor chans att bli svensk mästare. Hur ofta är det bara elva deltagare på ett SM? Men det är riktigt roligt med all uppmärksamhet, säger Jonas von Essen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.