Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johanne Hildebrandt | Sigrid – sagan om Valhalla

Johanne Hildebrandt befäster sin roll som Sveriges fantasydrottning nummer ett, skriver Linda Skugge om nya romanen Sigrid – sagan om Valhalla.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Johanne Hildebrandt

Sigrid – sagan om Valhalla

Forum

Är man, som jag, en svår Loke-fetischist så lusläser man naturligtvis allt som Johanne Hildebrandt skriver. För att få glimtar av den rävlike god of mischief som dyker upp då och då i Valhalla-serien. Man ser även alla filmer med Tom Hiddleston, bara för att han spelar Loki i Thor-filmerna. Man tycker bäst om när han säger: ”In the end, you will always kneel” och ”I am the monster parents tell their children about at night”.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tom Hiddleston är även fin som vampyr i Jim Jarmuschs Only lovers left alive.

Man tror på allvar att fruktsamhetsrunorna Ing och Jara ger styrka som tatueringar på kroppen och man är förtjust i hugin och munin. För att inte tala om Fenrisulven.

Så när Johanne Hildebrandt är tillbaka med en fjärde del i Valhallaserien så är exalterad ett för svagt ord.

Det är 900-tal. Sigrid Storrådas far vill gifta bort henne med kung Erik för att säkra freden mellan götar och svear. Valhallas gudinna Freja lovar Sigrid ett barn som ska rädda Norden från kristendomen och Sigrid, som inte böjer sig för någons vilja, räddar Norden från mörkret och föder sonen Olof Skötkonung.

Männen heter saker som Yx-Ulv och Orm och de ber kvinnorna om lov innan de bolar. Det är diser och svartfåglar och rimtursar. Det är galdrar, gyndjor och Vanadisen.

Det är nornor som väver livsväven. Det är stavbärerskor. Det är kvinnorna man tillber och Vår frus salighet. Det är genialiskt (varför har ingen kommit på att skriva en fantasyaction om Sigrid Storråda förut?) och superfeministiskt och Johanne Hildebrandt befäster sin roll som Sveriges fantasydrottning nummer ett.