Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johanna Hagström: Den osunda schlagerfamiljen

Mello. Bubblan. Cirkusen. Sveriges största tv-show har många smeknamn. Tyvärr lider den också av en sjukdom: inavel, skriver GP:s tv-krönikör Johanna Hagström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det var först när jag själv fick ett ackrediteringskort till Melodifestivalen runt halsen och släpptes in i bubblan, som jag insåg hur tajt och världsfrånvänd schlagerfamiljen är.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Alla känner varandra utan och innan. Det gäller även oss inbäddade journalister. Artisterna kvittrar i intervju efter intervju om den fantastiskt familjära stämningen. Och visst, det är varmt och gott därinne.

MEN VARJE ÅR får jag också mejl från artister och upphovsmän som står ute i kylan och vill in. De vill inget hellre än att vara med och dela på kakan med miljoners miljoner licenspengar, kommunala evenemangspengar och inte minst musikbranschpengar.

Deras fråga är alltid densamma: Vem måste man ligga med för att få vara med och leka?

Det är lätt att avfärda dem som bittra schlagerhaverister som helt enkelt inte håller måttet. Men den där frågan hänger kvar och skaver i mig varenda gång jag står på efterfesten i Globens annex och ser schlagerfamiljen fira.

KOPPLINGARNA ÄR ORÄKNELIGA. Mest iögonfallande är ändå de där två frukostborden, där jag är övertygad om att många centrala beslut tas, och då menar jag inte valet mellan leverpastej eller ost på mackan.

Frukostbord 1: Maria Molin Ljunggren är inte bara skivbolagsboss med en drös signade schlagerartister och ett lukrativt skivsamarbete med Bert Karlsson. Hon är också gift med låtskrivaren Bobby Ljunggren, som alltid har bidrag med i tävlingen.

Frukostbord 2: Henric von Zweigbergk är inte bara välkänd studioman med mångårig makt över Melodifestivalens repetitioner och direktsändning. Han är också gift med en annan central skivbolagsprofil, nämligen Camilla Bjering von Zweigbergk på Warner. Även hon samarbetar nära med, just det, Bert Karlsson.

SJÄLVKLART ÄR ALLA sedan länge hej och du med Christer Björkman. Det blir så när man jobbar tätt ihop under många år. Säkert både trevligt, effektivt och proffsigt.

Men jag får bara lust att riva topplocket av Globen och vråla UT! UT ALLIHOP!

Tacka fan för att allt låter och ser exakt likadant ut år ut och år in när det är samma människor som står bakom. Och som kliar, kliar, kliar varandra på ryggen.

Christer Björkman säger varje år att nu blir det nytt och fräscht. Det kommer inte att ske. Han är ohjälpligt fast i den unkna problematik som skapas av alltför hårt knutna vänskapsband.

Och ärligt talat. Mina licenspengar är värda något bättre.