Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johanna Hagström: Camilla Läckbergs biljett till folkligheten

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Äntligen! I kväll 20.00 är det säsongspremiär för kändis-lek-programmens Rolls Royce: Let's Dance på TV4.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag är lättförförd av pärlor och paljetter och Let's Dance är en tacky askungedröm, där kampsportare och författare doppas i brun-utan-sol och kläs upp i fjädrar och strass. Det är töntigt och fånigt och alldeles, alldeles underbart.

Deltagarna sätts i en tuff dansskola, där de tar sina första stapplande steg i pasodoble och quickstep. Med kroppen som insats lär de sig massor och när showdansen väl lyckas ser man den oförställda triumfen i deras ögon.

Jag gjorde ett bakom kulisserna-reportage förra säsongen och trodde att jag skulle få se mer distanserade deltagare när kamerorna inte filmade. Det är trots allt bara en kändislek där priset är en groteskt ful sko i glas.

Men jag hade fel. Bakom kulisserna fick Frank Anderssons byxor sys in gång på gång eftersom han tränade så hårt att kilona rasade. Jessica Andersson stapplade runt med trasig fot i bandage, men blicken var benhård. Hon skulle dansa samma kväll, kosta vad det kosta ville.

Till och med människor som inte tidigare har profilerat sig som tävlingsmänniskor är plötsligt villiga att stånga sig blodiga i Let's Dance. Det blir djävulskt bra tv när människor kastar sig ut och lär sig något helt nytt.

Liksom i Mästarnas Mästare ligger framgången i att vi får se kändisar som utvecklas och visar upp färdigheter som varken vi eller de själva visste att de hade.

Programmets deltagarlista har legat före exempelvis Melodifestivalen när det gäller att locka till sig tunga namn. Björn Ranelid dansade i TV 4 långt innan han tog ton i SVT. Andra minnesvärda dansare är Gudrun Schyman, Tony Rickardsson, Elisabet Höglund och Marcus Birro.

Årets deltagarlista är inte den mest högoktaniga, men jag är ändå svårt nyfiken på vad personer som Camilla Henemark (årets underdog), Marcus Schenkenberg (årets spännis) och Bengt Frithiofsson (årets dryckesexpert) kan prestera med dansskor på fötterna.

Och Camilla Läckberg! Hon måste ha nerver av stål. Människor, särskilt kvinnor, som visar sig på styva linan lever farligt i offentligheten. Att snacka skit om Läckberg är som att klaga på vädret. Men i Let's Dance kan även Läckberg valsa till sig en folklighet som hon inte har varit i närheten av tidigare.

Den som tar leken på allvar, kämpar väl och vågar sänka garden och visa sig mänsklig i en misslyckad cha-cha-cha är alltid en vinnare.