Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johan Mårtensson tillbaka i Allsvenskan

Från Skaraborg, via Gais till Holland. Nu är Johan Mårtensson tillbaka i Sverige – och Helsingborg. - Allsvenskan är bättre än vad många tror, säger hemvändaren till GP.

På torsdagen presenterade HIF sitt tredje nyförvärv för säsongen när Skövdesonen Johan Mårtensson var tillbaka på svenskt gräs efter tre år i Holland. 2011 lämnade han ett då allsvenskt Gais, som av naturliga skäl inte var aktuellt nu. Istället hamnade Mårtensson i Helsingborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det känns jättekul, säger Johan Mårtensson och förklarar varför det blev just HIF:

- Dels så är det en jättebra klubb, även om det har gått lite tyngre i år. Dels känns det som att de har något bra på gång och den resan vill jag vara med på. Sen ville de väldigt gärna ha mig, vilket såklart var jätteviktigt.

Under hans tre år i Holland har det blivit 60 matcher i högstaligan Eredivisie för FC Utrecht. Och det saknades inte intresse från annat håll, enligt Mårtensson.

- Det har funnits, främst från utlandet, men jag kände direkt att Helsingborg var det hetaste alternativet, säger Mårtensson, som inte vill gå in närmre på övriga intressenter.

Att det inte blev någon fortsättning i Utrecht förklarar han med att det var den bästa lösningen för båda parter.

- Jag kunde fortsatt mitt sista år, men nu kunde Utrecht få en summa pengar och jag fick gå till en klubb där jag har större chans spela, säger Mårtensson.

Mindre speltid och flera nya spelare på Mårtenssons position var också faktorer som vägde in.

- Första säsongen gick väldigt bra och jag fick spela varenda match när jag var frisk. Andra säsongen fick jag sitta bänken en del och sista säsongen har jag dragits med lite skador, även om jag har spelat när jag varit frisk.

Mårtensson känner inte att han har gjort ett sportsligt nedköp.

- Jag tycker personligen att Allsvenskan är en bra och tuff liga, bättre än många tror. Tyvärr blir den väldigt nedskriven, menar Mårtensson.

Att det är en stor skillnad, rent fotbollsmässigt, erkänner han dock villigt.

- Det är en helt annan värld hur man tänker fotboll. I Sverige spelar vi mer rakt, det är okej att slå en långboll ibland, även om man vill spela fotboll. I Holland är det bara passningsspel och man vill gärna hålla i bollen, nästan lite för mycket, säger han.

Hur har du utvecklats som spelare sedan du lämnade Gais?

- Jag har bättre teknik och jag har blivit en smartare fotbollsspelare.

Den holländska säsongen tog slut i maj. Hur är formen?

- Den är helt okej, kan absolut bli bättre. Men jag är hyfsat igång, säger Mårtensson, som kan få spela redan mot Örebro på söndag om pappersarbetet hinner bli klart:

- Det hoppas jag absolut. Vi får se om Roar (Hansen) tar ut mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.