Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johan Lindqvist: Går du mot röd gubbe?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Svenne Fildelare fortsätter hämta sin fredagsunderhållning på Pirate Bay. Sajtens roll som den illegala fildelningens motsvarighet till Ikea är tydligare än någonsin. Det mesta man behöver finns där och kan hämtas hem med liknande smidighet som när du plockar lådor på möbeljättens lager. Sedan kanske inte allt funkar riktigt som utlovat och kvalitén kan tyckas diskutabel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men jag har också noterat att folk omkring mig på sistone återigen pratar om Pirate Bay på samma sätt som man pratar om Ikea eller Ica. Man svänger in och fixar sitt ärende med samma sorglösa, vardagsmässiga inställning. Ett paket mjölk där, senaste avsnittet av favoritserien här.

Skillnaden är förstås att du betalar för din mjölk. Och då kommer vi tillbaka till kärnfrågan kring hur den illegala fildelningen ska bekämpas. Allt handlar om rättsuppfattning, opinion och politik. Uppfattar gemene man det som ett svårt brott att ladda hem en film från Pirate Bay eller känns det mer som att gå mot röd gubbe? Som det är idag befinner sig ganska många närmare den röda gubben. Alternativet för de som skriver våra lagar är då att kraftigt skärpa straffskalan och därmed inpränta sakernas allvar. Man kan tänka sig att den som gick mot rött fick husarrest under en månad för att hållas borta från alla övergångsställen. Man skulle kunna tänka sig att den som tankar hem från Pirate Bay stängs av från nätet.

Ifpi vill ha det så och pekar på sina förebilder i Frankrike och England. Men majoriteten av de folkvalda inser att det skulle vara politiskt självmord att föreslå något sådant. Dessutom vill man förmodligen att vi ska kunna fortsätta betala räkningarna på nätet. Så kan man göra som i Danmark och skicka ut kravbrev till misstänkta fildelare. I Sverige har man haft svårt med det och siktar in sig på förhållandevis lättspanade storfräsare. Hela frågan är fortsatt känslig och det känns inte som någon tillfällighet att man väljer att lägga hovrättsförhandlingarna om Pirate Bay efter valet i höst.

Så samtidigt som de verkligt slipade fildelarna rört sig bort från Pirate Bay till andra ställen fortsätter sajten att bära sitt symbolvärde kring ett rättsligt och politiskt dilemma som ser minst lika svårlöst ut som tidigare.

GILLAR: Rolling Stones tar fram sin heliga graal och ger ut Exile on main street i remastrat skick med tio outgivna låtar. Smakprovet Plundered my soul har exakt det där sköna Exilie-hänget i svänget.

GILLAR INTE: Att Bruce Springsteen fortfarande inte fått tummen ur och släppt sitt motsvarande projekt - en pyntad Darkness-box.