Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johan Lindqvist: En liten fisk i sammanhanget

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Att hovrätten valde en fällande dom mot The Pirate Bay betyder ungefär lika mycket för fildelningen som att The Beatles låtar till sist finns på Itunes.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det handlar om redan förlegade modeller för musik- och filmdistribution. Med allt bättre streamade tjänster blir det inte speciellt intressant att fylla sin hårddisk med filer. Såväl illegal som legal fildelning kommer på sikt att vara en krympande företeelse på nätet. Oavsett om The Pirate Bay-sajten lever kvar eller ej.

Men det gör inte domen mindre intressant. Fildelningen, symboliserad av The Pirate Bay, har blivit en drivande faktor kring diskussionen om upphovsrätt på nätet. Nu säger domaren Kristina Boutz att sökmotorer är principiellt intressanta för Högsta domstolen att ta upp. Jämförelsen mellan Google och The Pirate Bay är alltså inte bara ett halmstrå som de åtalades advokater dragit i utan en högst relevant fråga.

Ur det perspektivet blir The Pirate Bay en liten fisk i sammanhanget. I värsta fall är det så att den fällande domen mot svenskarna i det långa loppet manar fram ett hårdare kontrollerat internet där sökmotorer, bloggtjänster och sociala medier förvandlas till en av storebror i detalj bevakad torgyta.