Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jobbet alla drömmer om: "Jag gör det jag älskar"

Grafiker, webbdesigners, fotografer, animatörer och influencers är yrken skapade ur en digital värld. Men när arbetsverktygen blir digitala kan vilken del som helst av den fysiska världen få vara ens arbetsplats. Två som har tagit steget ut i frilansvärlden är Malin Irevång och Gabriel Sundqvist.

Strax efter att det nya millennieskiftet börjat ticka på byggde Malin Irevång sin första hemsida. Genom ett brinnande intresse för användarvänliga, tillgängliga och snygga hemsidor har hon byggt upp anseendet som behövdes för att ta klivet ut till att bli frilansare. I och med det tog hon sig på egen hand ut i den digitala världen. Idag har hon möjligheten att både resa och arbeta var som helst i världen och kan till och med ibland kallas för digital nomad.

Malin har enligt henne själv lyckats med receptet att göra det hon älskar genom kombinationen av att brinna både för jobbet och livsstilen. Idag har hemsidepassionen utvecklats till att Malin kan kalla sig för webbdesigner. Eller som hon själv säger: Jag bygger hemsidor.

Malin Irevång, webbdesigner som jobbar med det hon älskar.
Malin Irevång, webbdesigner som jobbar med det hon älskar.

– Ja, jag jobbar ju med att bygga hemsidor åt människor och företag. Och verktygen jag använder mig av ger mina uppdragsgivare möjligheten att enkelt uppdatera, underhålla och utveckla hemsidorna efter sitt tycke, även efter jag lämnat processen. Jag är även den som kommer med kreativa och genomtänkta förslag om hur deras hemsida kan se ut och varför, samt implementerar och förmedlar både deras vision och lösningar på kundernas utmaningar.

Ville bygga något eget

I våras bestämde sig Malin för att sluta på sitt jobb och ge sig i kast med frilansandet på heltid. Då det inte kändes aktuellt att starta ett eget företag valde Malin att frilansa som egenanställd hos Frilans Finans. Malin kan alltså fokusera på det hon brinner för medan Frilans Finans  sköter allt det administrativa som att driva eget medför, till exempel som att hantera fakturor och sköta bokföringen.

– Jag älskar verkligen att bygga hemsidor. Och jag älskar att umgås med mina nära och kära. Eftersom att jag är egenanställd hos Frilans Finans kan jag arbeta när det passar mig och via dem fixa med all fakturering. Det innebär att jag slipper lägga tid på det administrativa och i stället kan fokusera på att hjälpa människor samt utveckling av min verksamhet. Det bästa är helt enkelt att jag kan göra det som jag tycker är roligt på mina villkor. Och sen kan Frilans Finans göra vad de tycker är roligt – fakturera och ha grym kundservice, säger Malin och skrattar.

Gabriel Sundkvist, grafisk designer som älskar friheten som egenanställd.
Gabriel Sundkvist, grafisk designer som älskar friheten som egenanställd.

Intresset som blev något mer

Livet som frilansare startade nyligen även för Gabriel Sundkvist. Trots att han endast är 19 år gammal har han redan hittat vad han vill göra. Och det är att jobba som grafisk designer.

– Det började egentligen med att jag för flera år sedan började skapa olika logotyper och bakgrundsbilder åt mina kompisar och mig själv som vi använde när vi spelade spel och liknande.

Men så förra året blev Gabriel kontaktad av ett företag som ville ha hjälp med att göra en logga till ett projekt. Eftersom han redan hade erfarenheten ställde han upp direkt. För att få hjälp med det administrativa arbetet och för att kunna fakturera utan att behöva registrera bolag, vände han sig till Frilans Finans.

– Det är ju så smidigt. Om jag blir egenanställd hos dem så får jag mer tid över att göra mitt. Och jag kan göra massvis med småprojekt utan att ha F-skattesedel och momsregistrering. Nu har det ju växt till att jag har flera uppdragsgivare jag jobbar för. Nu kan jag erbjuda både att göra grafiska profiler och logotyper – och det är superkul!