Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jobbcoacher gynnar bemanningsföretag

Jobbcoacher ökar inte chansen att få jobb. Trots det fortsätter satsningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vinnare tycks bemanningsföretagen vara. De får även betalt av Arbetsförmedlingen för att rekrytera folk till sin egen verksamhet.

Jobbcoacher är myndighetens i särklass största satsning när det gäller inköpta tjänster. Förra året betalades 562 miljoner kronor ut till 80 företag. De senaste tre åren har myndigheten köpt jobbcoacher för 1,6 miljarder från privata företag, skriver Göteborgs-Posten.

Av Arbetsförmedlingens interna rapport framgår att 25 procent fått jobb efter att ha anlitat jobbcoach, medan 27 procent lyckades ta sig in på arbetsmarknaden utan coach.

Det finns inget tak för hur mycket verksamheten får kosta. Arbetsförmedlingen räknar med 30 000 deltagare i år, motsvarande en kostnad på 300-450 miljoner kronor.

Nya regler från årsskiftet har gjort jobbcoachning mer lönsam för bemanningsföretagen. De får nu 10 000 kronor i grundersättning samt ytterligare 5 000 kronor i bonus om det leder till jobb. Anställningen behöver inte vara längre än två månader för att den ska betraktas som framgångsrik och bonus betalas ut.

-Då har man ändå arbetat i två månader, fått lön och har något att sätta på sitt cv, säger Anna Eng, ansvarig för coacher hos Arbetsförmedlingen, till GP.

Med de nya reglerna kan till exempel en jobbcoach på Adecco eller Manpower rekrytera till den egna bemanningsverksamheten och då få ut 15 000 kronor för varje förmedlat jobb.

Enligt tidigare restriktioner gällde en maxbonus på 2 000 kronor, som inte föll ut om den arbetssökande anställdes i det företag där jobbcoachen var anställd. Avsikten var att företagen inte skulle tjäna pengar på samma sak två gånger.

I Arbetsförmedlingens nya upphandling finns dock inga sådana restriktioner.