Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jobb i fokus i partiledardebatt

Jobben, miljön och a-kassan var de stora frågorna i partiledardebatten i riksdagen i dag. Tonen mellan blocken är fortsatt hård inför höstens val.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Statsminister Fredrik Reinfeldt lyfte fram strävan efter full sysselsättning när han inledde debatten.

-Var och en ska ha jobb efter egen förmåga, sade han.

Han tog upp att alliansen i förra valrörelsen lovade en tusenlapp mer i månaden i plånboken.

-Det blev mycket mer än så. 1 600 till 1 700 kronor för en metallarbetare eller en gruvarbetare, sade han.

Mot regeringens arbetslinje ställde han de rödgrönas bidragslinje.

-Om detta blir det strid i höstens val, sade han.

Reinfeldt betonade också att kärnan i välfärden ska värnas liksom välfärdens kvalitet. Han pratade också om vikten av en ekonomi i balans.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin anklagade i sin replik Reinfeldt för att inte göra tillräckligt för arbetslösa unga.

Hon uppgav att bara var tjugonde ung arbetslös som hamnar i regeringens jobbgaranti-program får utbildning, samtidigt som var tredje saknar gymnasieexamen.

V-ledaren Lars Ohly anklagade Reinfeldt för att föra en politik som drar isär Sverige.

-Du låtsas ha en politik för jobb, men har 10-procentig arbetslöshet, sade han.

Reinfeldt gick till attack mot Sahlin och anklagade henne för att vilja höja skatten för lågavlönade kvinnor som jobbar till exempel inom vård, omsorg och skola.

-Det är en skattesmäll för kvinnor, sade han.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tog upp att det nu bara är Korea, Turkiet och Polen som har sämre a-kassa än Sverige.

Reinfeldt kritiserade i sin tur det rödgröna förslaget om att växla höjd skatt mot lägre a-kasseavgifter. Enligt regeringens uträkningar skulle det leda till att 1,8 miljoner a-kassemedlemmar får högre skatt, varav många i typiska kvinnoyrken.

Sahlin svarade bland annat med att regeringens a-kassereform gjort att en hotellstäderska får betala fem gånger så hög medlemsavgift jämfört med en läkare och att reformen förstört solidariteten inom a-kassan.

Då tände Reinfeldt till.

-Ni ska ta pengar från kvinnor och använda dem för att höja a-kassan för män som inte arbetar. Där har du din solidaritet, sade han.

Sahlin kontrade med att det är de med riktigt höga inkomster som har fått de riktigt stora skattesänkningarna under Reinfeldts regering.

Centerledaren Maud Olofsson hamnade i en het replikrunda med de rödgröna ledarna efter sitt anförande, där hon hävdade att mycket hade gjorts under de fyra gångna åren, även om det varit en tuff tid och att mycket återstår att göra.

-Jag trodde att Centerpartiet skulle vara en förnuftets dörrvakt för miljön i regeringen, sade Maria Wetterstrand, som sade sig ha blivit djupt besviken på Olofsson och Centern i fråga om allt från jakt på varg och val till gödselskatt och biologisk mångfald.

Men Maud Olofsson svarade med att hävda att Miljöpartiet inte vågar stå upp för sin egen politik och de effekter den skulle få i det svenska samhället om den genomfördes.

-Du har inte presenterat tillräckligt med åtgärder för att nå dina egna klimatmål. Du vågar inte möta väljarna med det som krävs. Det är feg politik, sade Olofsson till Wetterstrand.