Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Ganska otroligt att hitta något sådant här bland allt skräp", säger Joakim Brinkenberg, här med hunden Milton.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Joakim hittade pusselbit i världsmysterium

Joakim Brinkenberg var ute med hunden på Härmanö när han plötsligt gjorde ett oväntat fynd: en platta av materialet guttaperka med ordet "Tjipetir" inpräglat. Vad han inte visste då var att likadana plattor hittats i mängder runt om i Europa - hittills utan förklaring.

Det var på påskdagen som Joakim Brinkenberg, till vardags vd på pr-byrån Welcom och ordförande i IFK Göteborgs valberedning, var ute på en förmiddagsvandring med hunden Milton på Härmanö utanför Orust. Det hade blåst upp mängder med skräp på stranden under vintern, han hittade bland annat en fotboll och en brittisk flagga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Sedan såg jag något som liknade en stor träbit. Den var gjord av ett konstigt material och det stod någonting på den, säger Joakim Brinkenberg.

Han bestämde sig för att ta med den hem. Väl där googlade han på "Tjipetir", ordet som var präglat på plattan, och han upptäckte snabbt att han inte var ensam om att ha hittat exemplar av det mystiska föremålet.

Tjipetir-mysteriet tog sin början sommaren 2012 när en kvinna vid namn Tracey Williams hittade en platta, likadan som Joakim Brinkenbergs, på stranden nära hennes hem i Cornwall i England.

När hon undersökte saken visade det sig att Tjipetir var namnet på en fabrik i indonesiska Java som framställde det gummiliknande materialet guttaperka i början av 1900-talet. Materialet tillverkades av guttaperkaträd och användes till att tillverka allt från brandslangar till näsor på nallebjörnar.

Läs också: Stinkande strandfynd från Java

- Det känns ungefär som hårdnat suddgummi och luktar fortfarande av gummi precis vid bokstäverna, säger Joakim Brinkenberg.

Tracey Williams skapade en Facebookgrupp som hon kallade "Tjipetir Mystery" och där började snart mängder av fynd rapporteras in runt om i Europa. Allra flest har hittats i England och Frankrike, men enstaka har också påträffats i Spanien, Portugal, Holland, Danmark, Norge - och Sverige.

Sedan Facebookgruppen startade har ett 50-tal Tjipetir-plattor rapporterats funna, och många har spekulerat i anledningen till att de plötsligt har börjat dyka upp.

En populär teori är att de kommer från Titanic, det världsberömda fartyget som förliste 1912 och som enligt vissa uppgifter ska ha haft guttaperka i sin last.

En annan förklaring är att de kommer från det japanska fartyget Miyazaki Maru, som förliste utanför den brittiska ögruppen Scillyöarna under första världskriget. Fartyget var på väg från Yokohama till London när det sänktes av en tysk ubåt i maj 1917, vilket gjorde att åtta personer dog. Denna teori har fått stöd av brittiska myndigheter.

- Det är nog det troligaste. Men hade varit skojigare om det var Titanic. Så jag hoppas ändå på det, säger Joakim Brinkenberg,

Vad ska du göra med den?

- Den får nog placeras på en hylla i sommarhuset och blir förhoppningsvis ett givet samtalsämne vid middagar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.