Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jesper Christensen fick en guldbagge 2009 för bästa biroll i Maria Larssons eviga ögonblick, också det en film av Jan Troell.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jesper Christensen spelar Torgny Segerstedt

Jesper Christensen gestaltar publicisten Torgny Segerstedt i Jan Troells nya film Domen över död man. - Det kan verka märkligt med en dansk i huvudrollen, men jag lät ju en svensk spela Knut Hamsun också. Det brukar fungera gränsöverskridande.

Skådespelarna radar upp sig runt regissören Jan Troell under torsdagens presskonferens på ett hotell ett stenkast från Draken, där nya storfilmen Domen över död man, om publicisten Torgny Segerstedt, är i fokus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På regissörens högra sida sitter danske skådespelaren Jesper Christensen, som alltså blir den som kommer att gestalta Torgny Segerstedt.

- Han har kvalitéer som jag definitivt tror passar för den här rollen, kommenterar regissören.

Christensen spelade fotograf i Troells senaste film, Maria Larssons eviga ögonblick. Han är även känd för sina enastående insatser i Per Flys trilogi om det samtida danska samhället: Bänken, Arvet och Dråpet. Just nu är han även festivalaktuell i Pernille Fischer Christensens fina far-dotter-historia En familj, som av någon outgrundlig anledning inte finns med i den nordiska filmpristävlingen.

Ulla Skoog är helt uppenbart förtjust över att ha fått erbjudandet om att spela Torgny Segerstedt hustru Puste. Pernilla August gläds å sin sida åt möjligheten att få gestalta Segerstedts älskarinna Maja Forsman. Maja var gift med Handelstidningens styrelseordförande Axel Forsman som i sin tur, i filmen, gestaltas av Björn Granat.

- Det som intresserar mig mest är Torgny Segerstedts inre kamp, säger den blide, snart 80-årige regissören Jan Troell.

Filmen har fått honom att tillbringa många timmar på universitetsbiblioteket i Göteborg. Stor hjälp under researchen har han också fått av sekreteraren Estrid Anckers biografi om Torgny Segerstedt, en bok Troell menar beskriver, berättar och avslöjar mycket om den legendariske Göteborgs-publicisten som så orädd tog ställning mot nazismen.

Domen över död man börjar i mars spelas in i Luleå och kommer senare i vår även att filmas i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.