Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Japans konservativa i storseger

Missnöjda japaner såg till att den sittande regeringen led ett förödmjukande nederlag i söndagens parlamentsval. Hårdare tag mot Kina väntas när konservativa krafter går mot jordskredsseger.

Den nygamle premiärministern Shinzo Abe och hans Liberaldemokratiska parti (LDP) når en stabil majoritet i parlamentets underhus tillsammans med sin koalitionspartner. Ännu ett dramatiskt maktskifte i världens tredje största ekonomi verkar därmed vara ett faktum efter tre år av politisk turbulens, naturkatastrofer och ekonomisk kris.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den sittande premiärminister Yoshihiko Noda meddelade att han avgår sedan det stod klart att en majoritet av japanerna gett sitt stöd för LDP:s löften om frikostigare ekonomisk politik och tuffare hållning gentemot i Kina i dispyten om ögruppen Senkaku i Östkinesiska havet.

Varning från Kina

Kina höjde omedelbart ett varningens finger för Shinzo Abe, som snart efter valsegern än en gång gjorde klart att han inte tänker backa i frågan.

"I stället för att falla för hökars åsikter på hemmaplan och starta bråk med sina grannländer borde Japans ledare inta en mer rationell utrikespolitisk hållning", skrev den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Att så blir fallet är inte troligt, då även det nybildade nationalistiska Upprättelsepartiet, vars ledare Shintaro Ishihara gick till val på upprustning av militären för att möta hotet från Kina, gjorde ett starkt val och blev tredje största parti.

Kärnkraftens framtid

Mycket tyder också på att Japan under LDP:s ledning kommer att tänka om i kärnkraftsfrågan. Ett beslut om att avveckla kärnkraften togs efter förra årets tsunamikatastrof och haveri vid kärnkraftsverket Fukushima, men den krassa ekonomiska verkligheten i Japan - som har stort energibehov och få alternativa energikällor - verkar nu ha kommit i kapp.