Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/19

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jansson vinnare – trots omvägen

Jansson och Snihs blev mästare när det första Göteborgsgirot avgjordes. Och Glenn Hysén ramlade.

Ännu har ingen bekräftad siffra på hur många som deltog gått att få, men arrangörerna (Gais och GT) uppskattade den till omkring 3 000. Inför starten fanns farhågor att det skulle bli kaos inne på Ullevi, men alla tog det väldigt lugnt och kom iväg som planerat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det gick fantastiskt bra, som tur var, säger Fredrik Lundgren, projektledare för Girot.

Och knappt två timmar senare susade den förste vinnaren av loppet in på Ullevis löparbanor. Henrik Jansson spurtade bäst och vann knappt. Han var glad, men konstaterade att det finns saker att förbättra till nästa gång. Exempelvis flaggvakternas placering och tydlighet.

– Det var rörigt. De hade dålig koll på vart man skulle. Vi skiljdes åt två gånger i tätklungan, säger 17-åringen från Eskilstuna.

Men blev det inte orättvist då?

– Nja, först tappade vi mark, men sedan var det vi som tjänade mark. Och med en halvmil kvar var alla samlade igen, så till slut blev det en rättvis match ändå, säger Jansson.

Och av de glada minerna i målområdet att döma verkade alla vara överens. Det är kanske tur att Göteborgsgirot är klassat som ett motionslopp. Hade något liknande hänt i SM så hade det varit värre.

På damsidan vann Kajsa Snihs från Rättvik. Hon hade god marginal till tvåan och verkade haft nytta av att hon vanligtvis kör mountainbike.

– Det var en teknisk och knixig bana. Det passade mig, säger Kajsa, som själv inte körde fel. Men märkte att andra gjorde det.

– Det var en killgrupp som låg framför oss, som plötsligt kom och körde om oss igen.

Längre bak kämpade glada motionärer sig igenom de sju milen. När GP besökte en vätskekontroll med drygt en mil kvar såg vissa ganska slitna ut. Glenn Hysén dök upp, och tjoade glatt att han ramlat och därför bara kunde köra på en växel.

I en lång, jobbig backe i Sävedalen ledde Anette Åhman sin cykel.

– Det har varit omväxlande. Mycket backar. Men är man enträgen så klarar man det. Det här ska gå!

Vid 15.30-tiden var fortfarande många cyklister ute på gatorna. Enligt polisen har inte några allvarliga incidenter inträffat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.