"Jag pussade den - läppen svullnade"

ANNONS
|

Dykare som fascineras av färgglada nakensnäckor reser oftast till tropiska vatten.

Vad få kanske vet är att det finns många lika vackra nakensnäckor i svenska vatten, framför allt utmed västkusten. För ju saltare vatten, desto fler nakensnäckor.

- De har något märkligt, nästan överjordiskt över sig, som något slags havets sagoväsen. De ser så konstiga ut, med märklig form och färg och dyker upp och försvinner. Att leta nakensnäckor är lite som att leta efter trattkantareller, de kan verka osynliga men när man väl ställt in blicken så står man nästan på dem, säger docent Kennet Lundin på Göteborgs Naturhistoriska museum.

ANNONS

Han har tillsammans med undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg gjort en djupdykning i de svenska vattnen och tagit fram så mycket information som möjligt om de cirka 90 nakensnäckor som gömmer sig där.

Resultatet har de samlat i boken Svenska nakensnäckor.

Det var för flera miljoner år sedan som nakensnäckornas förfäder kastade av sig det skyddande huset. Numera består de bara av hud, muskler och organ.

Men skyddar sig, gör de ändå.

- De är osmakliga på annat sätt, till exempel ludna, har knottriga utskott, smakar illa eller bränns.

Går några att äta?

- Det vet vi inte. Inte de som bränns kanske. Jag ville kolla hur bra skyddet fungerar, så jag lade en nakensnäcka i en sked och pussade på den. Läppen svullnade upp.

Under arbetet med boken har författarna också tagit fram nya svenska namn för alla arter som de presenterar där, berättar Kennet Lundin.

- Vi isolerade oss i en stuga på Orust och spånade fram namn. Sedan stötte och blötte vi förslagen tillsammans med Artdatabankens kommitté för svenska djurnamn. Kommittén är ganska strikt men den hade inga större invändningar till våra förslag.

Namnen är lika fascinerande som snäckorna.

Eller vad sägs om draknuding, klyvfransläpp, eldblomsternuding, blågylta, ögonfläckig stumpnuding, stjärnfläckad havscitron, knottrig gurknuding och purpurborstnuding.

ANNONS

- Vi strävade efter namn som säger något om hur nakensnäckan ser ut. Den knottriga gurknudingen ser helt enkelt ut som en knottrig, liten gurka och purpurborstnudingen som en lila hårborste som kryper, förklarar Lundin.

För att se hur den pudrade plogläppen ser ut behöver du inte dyka för att se. Det är en vanlig art som man kan se om man snorklar utmed den bohuslänska kusten. Annars lever de flesta på mellan 5 och 30 meters djup.

Eller så kan du besöka Göteborgs Naturhistoriska museum i kväll, onsdag klockan 18.30. Då är det boksläpp och föredrag och författarna kommer även visa foton på nakensnäckorna i närbild.

ANNONS