Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Jag kommer att få mina fiskar varma"

Att Janne Josefsson har granskat det som anses vara goda välgörenhetsorganisationer, Rädda barnen, Majblomman och Bris har inte fallit i god ton. På twitter har han fått kritik för att slå nedåt.

Vad säger du om reaktionerna?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var väl väntat tycker jag att det blir starka reaktioner när man går in sådär i finkan och ifrågasätter det som alla har underlåtit att granska. Det här är ju organisationer med väldigt gott renommé och media har nästan levt i symbios med dem och haft samma intresse som dem att säga att det blir värre och värre. Och säger de att barn lever utan att få mat och inte går med riktiga kläder så skriver och rapporterar media det. Det här är första gången man ställer fråga till dem: hur har ni kommit fram till detta? Vad bygger ni detta på?

Vad säger du om kommentarerna om att du slår nedåt?

– Jag tycker precis tvärtom, att de slår nedåt när de ger en överdriven och felaktig beskrivning av hur de här barnen som har det väldigt svårt i påvra miljöer med föräldrar med väldigt lite pengar, när de beskriver dem på ett felaktigt sätt. Det är de som stampar på dem tycker jag.

– Jag förstår inte hur man får ihop det. Jag försvarar väl inte de sociala ekonomiska klyftorna i det här landet. Jag har väl ägnat hela mitt journalistiska liv till att beskriva hur de här klyftorna ökar. Det vet ju alla som har följt mig.

– Jag tycker det blir bisarrt att beskylla mig för att försvara ekonomiska social klyftor och försvara att barn har det dåligt.

– Jag gjorde det här programmet för att jag tog de här siffrorna och de här uppgifterna och beskrivningarna om hur barn har det på allvar. Jag tänkte så här "herre gud, har det gått så här långt så att bort emot en kvart miljon barn lever under de här omsändigheterna som de beskrev med ingen mat och dåliga kläder, då får vi ju stanna landet, då får vi ha en haveriutredning som har en vecka på sig att utreda hur löser vi detta.

– Jag gick ut för att beskriva det och jag finner att det här stämmer inte riktigt och börjar ifrågasätta det och tillslut då så erkänner de här organisationerna då att de har överdrivit även om det satt väldigt långt inne.

Hur är det att granska organisationer som betraktas som goda?

– Man märker ju raseriet på twitter, folk har ju trott att det här var riktigt.

Är det extra svårt?

– Ja man riskerar ju själv att bli väldigt hårt ansatt. Som det var när vi gjorde EU-kravallerna så var det Hannes Råstam och jag som var de enda som gav en annan bild än vad media vedertaget gav. Folk trodde att jag förvarade stenkastning och än det ena och än det andra, men det var inte det, utan det är det här att försöka skildra hur det är.

– Nu kallas det att jag går Reinfeldts ärende. När vi gjorde valstugereportaget var det moderaterna som drabbades och då anklagade de mig för att vara kommunist eller socialdemokrat. Det är inte med utgångspunkt att gynna någon eller missgynna någon.

När ni får sådan här kritik, tvekar ni på det ni gjort eller blir ni bara mer säkra?

– Jag tycker än i alla fall att det inte kommit någon kritik att "jäklar vi var fel ute". De har ju erkänt att de gjorde fel.

– Det är klart att vi ska vara självkritiska och det är klart det finns risker när det blåser rejält och det stormar eller man slår bakut och bara försvarar sig med hull och hår. Men det är klart att jag ska tänka efter om det var något jag skulle kunna ha gjort annorlunda vilket det säkert var.

– Jag förväntade mig kritik och den kom, men jag kanske inte riktigt väntat mig att den skulle vara så häftig som den var.

Om du hade gjort om reportaget, med vetskap om hur reaktionerna har blivit, hur hade du gjort då?

– Jag kan inte säga nu att jag skulle ha gjort om reportaget på något annat sätt och det är inte säkert att jag kommer fram till det heller nu.

– Jag chattade i går så jag har inte varit inne på sociala medier och sett den här stormen. Jag ska läsa vad det är de säger.

Ska du gå vidare?

– Debatt i kväll, där kommer jag få mina fiskar varma antagligen, för då kommer jag få möta de här organisationernas ledare. Men om vi gör något mer på Uppdrag granskning om det, det vet jag inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.