Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Frida har nekats vård inom BUP flera gånger.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

”Jag har nekats vård flera gånger”

Göteborg: Trots remiss från läkare blev Frida nekad på BUP-akuten gång på gång. ”De sa bara, det är fullt. Du får åka hem”, säger hon.

I lördagens GP sa Goran Delics, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Göteborg, att de än så länge aldrig behövt neka någon vård. Detta uttalande fick många att reagera starkt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En av dem är Frida Bartelius, 21 år. Hon har brottats med psykisk sjukdom nästan hela livet och flera gånger sökt hjälp på BUP-akuten, utan att få någon.

– Jag har blivit nekad 10–15 gånger när jag har sökt hjälp. Trots att jag kom dit med remiss från min läkare, som skrev att jag måste bli inlagd, berättar hon.

Vi sitter i Fridas lägenhet i Västra Frölunda och dricker kaffe medan bulldogen Frank leker vid våra fötter. Frida har en kortärmad tröja på sig, och på hennes nakna armar ser man otaliga ärr efter skärsår. Sedan hon var 12 har hon lidit av självskadebeteende, depression och akuta psykoser. Turerna till BUP-akuten har varit många. Ibland har hon blivit inlagd. Andra gånger har hon fått vända i dörren.

– Jag fick remiss från min läkare till BUP-akuten, eftersom jag försökte ta livet av mig. Men väl där sa de bara att det var fullt. Så jag fick vända och åka hem, berättar Frida.

Då var Frida 17 år. Hennes mamma fick vaka över henne dag och natt, för att förhindra att dottern lyckades med sina självmordsplaner. Hon fick till och med följa med Frida på toaletten.

– Det är fruktansvärt. Hur man än försöker så kan man ju inte hålla sig vaken hela natten, säger Maria Bartelius, Fridas mamma. Man är så desperat när man kommer till BUP-akuten och så skickar de bara hem oss.

Goran Delic, verksamhetschef för BUP i Göteborg, bekräftar att det är möjligt att man blir nekad när man kommer till BUP-akuten, men menar att de aldrig skickar hem någon utan någon hjälp överhuvudtaget. Det var det han menade när han pratade med GP i lördags. Men han är medveten om att det kan vara svårt att komma in på akutmottagningen.

– Vissa kriterier måste vara uppfyllda och resurserna är begränsade. Vi måste göra medicinska prioriteringar.

Men att inte få någon hjälp alls, som i Fridas fall, tycker han är oacceptabelt.

– Ibland händer det att två läkare gör olika bedömningar. Det kan vara olyckligt för patienten, men varje läkare gör sin medicinska prioritering utifrån den verksamhet som läkaren har att förhålla sig till.  

Trycket på BUP ökar allt mer. Totalt sökte sig 2 781 personer till BUP i Göteborg och södra Bohuslän förra året. Det är en ökning med 700 personer sedan 2010. BUP-akuten har åtta platser och är till för de svåraste fallen. Och tröskeln för att komma in här är hög. Frida är en av många som blir nekade, det vittnar bland annat Riksföreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt om. Antingen är det fullt, eller så är patienten inte tillräckligt sjuk.

– Man går dit ändå, och lever på hoppet om att faktiskt få hjälp. Någon gång, säger Frida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.