Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Jag förstår ingenting"

Göran Johansson rasar över beslutet att sänka Ostindiefararen vid Göteborgs 400-årsjubileum. – Det är ren kapitalförstöring, vem ska nu kunna titta på båten? Dykare?

Kommunstyrelsens förre ordförande Göran Johansson var med under den långa resan från idé till färdigt fartyg. Han är måttligt road av den nya kommunstyrelsens förslag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det här är helt åt helvete, totalt vansinne. Det är så många som har kämpat och slitit med det här arbetet. Jag tänker på alla som var med och byggde skeppet, besättningen och alla sponsorer. Ostindiefararen har satt Göteborg på världskartan och nu vill de slänga bort det arbetet. Jag förstår ingenting.

Kommunstyrelsen har bland annat motiverat sitt beslut med en brist på pengar för att underhålla Götheborg och en ovilja att på sikt finansiera dess resor världen runt.

– Den här typen av reklam kan man inte köpa för pengar. Exponeringen har varit ovärderlig, det finns siffror på det, säger Göran Johansson som själv var med när Ostindiefararen nådde Kina sommaren 2006.

– Jag har med egna ögon sett den uppskattning båten fick i Kina. Fler resor borde planeras. Vill man ha ett spektakulärt firande 2021 tycker jag att man kan bogsera ut några lyxbåtar från Saltholmen och sänka dem i stället.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.