Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Jag är riktigt ledsen"

Elisabet Mossberg, Lärarförbundets ordförande i Göteborg, kommenterar att Göteborg hamnar på plats 240 av 290 när förbundet rankar skolkommuner.

Förra årets placering för Göteborg i Lärarförbundets rankning av bästa och sämsta skolkommun var 208. I årets mätning har Göteborg sjunkit till plats 240 av Sveriges 290 kommuner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag är riktigt ledsen, inte förvånad men ledsen. Jag är också lärare och vill ju att det ska vara bra i Göteborg, säger Elisabet Mossberg.

Lärarförbundets mätning är uppdelad i två delar, en som mäter förutsättningarna för lärarna och en som redovisar resultatet för eleverna. Det är i den sistnämnda som Göteborg sjunker mest. Resultaten går nedåt. Elisabet Mossberg är också bekymrad över att lärartätheten sjunker, resurserna minskar och att andelen friska lärare sjunker i förhållande till andra kommuner.

- Vi ser ett mönster här. Vi har haft många omorganisationer som inneburit extra påfrestningar på lärarna.

Förra veckan ordnade stadsledningskontoret och ett antal skolledare ett pressmöte där de presenterade fokusområden för arbetet i skolan. De handlar om systematiska uppföljningar, om att rektor ska få möjligheter att arbeta med pedagogisk utveckling och en ökad tyngd vid att skolan ska kompensera för elevernas olika bakgrunder.

Elisabet Mossberg tycker att det är bra att lyfta dessa frågor men menar att det måste till mer resurser för att öka lärartätheten i förskolegrupper och skolklasser.

- Vi har lyft detta till politikerna gång på gång.

En åtgärd som den rödgröna majoriteten inför från i höst är skolutskott i stadsdelarna. Det är en instans som Elisabet Mossberg är skeptisk till.

- Vi vill ha en annan skolorganisation där kompetensen samlas i en förvaltning.

Lyfta ansvaret från stadsdelarna alltså?

- Ja, säger Elisabet Mossberg.

Det vill också Helene Odenjung, gruppledare för Folkpartiet. Hon menar att skolutskotten är en diskussionsklubb utan mandat.

- Vi behöver inte fler som pratar om skolan. Vi behöver göra något i klassrummen.

Helene Odenjung är "oerhört bekymrad" över att Göteborg återigen sjunker på rankningen.

- Jag hade hoppats att vi åtminstone skulle ligga kvar på förra årets placering, men även det är en för låg nivå.

Helene Odenjung och hennes allianskollegor har under mandatperioden lagt en rad motioner och andra förslag om skolan.

- Men det händer ingenting. Majoriteten prioriterar inte skolan, säger hon.

För Folkpartiet är också lärarlönerna är en viktig fråga.

- Vi måste bli en attraktiv kommun att jobba i, säger Helene Odenjung.

Anna Johansson (S) är ansvarigt kommunalråd för grundskolan. Hon menar att skolan är "väldigt mycket i fokus" för majoriteten.

Hon känner inte igen Elisabet Mossbergs bild av att lärartätheten sjunker i Göteborg. Hon är också tveksam till att det är mer resurser som behövs i skolan.

- I de samtal vi för med stadsdelarna är det inte mer pengar som efterfrågas. Det handlar mer om vad och hur vi gör saker på skolorna och i stadsdelarna.

Anna Johansson säger att omorganisationen av stadsdelarna 2010 satte igång en chefskarusell som drabbat skolan. Många rektorsbyten har gjort det tufft för skolorna.

- Det har tagit mycket kraft och tid i organisationerna.

Nu vill hon se mer av kollegial dialog mellan lärarna.

- Att bara rapportera siffror uppåt ger inte bättre resultat, säger Anna Johansson.

Den kommun som kommer bäst ut i Lärarförbundets rankning är Piteå och längst ner på listan hamnar Ljusnarsberg i Örebro län.

Stockholm ligger på plats 142 och sjönk 20 placeringar. Malmö kommer sämre ut än Göteborg och hamnade på plats 269 vilket också är en lägre placering jämfört med 2012 då staden låg på 229:e plats.

Se hela listan här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.