Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Jag är för böter på nedskräpning"

Jan Hallberg svarade på läsarnas frågor om trängselskatt, nedskräpning och våldet i Göteborg. Här kan du läsa hela chatten.


Calle: Hej Jan Hur tänker moderaterna lösa problemet med det ökade våldet i Göteborg. Man vågar snart inte gå ut för alla knivdåd som ständigt händer!
Jan Hallberg: Jag håller med dig om att det är ett stort problem att Göteborg blivit så våldsdrabbat och att vi fleragånger i veckan tvingas läsa om grova våldbrott. Vi måste börja redan i skolan med tydliga reaktionerom var gränserna går. Polisen gör ett bra jobb men det räcker inte. Här krävs samveran med kommun och de vanliga göteborgarna om vi skall kunna ta hejda utveckling. Jag är för böter på nedskräpning och kraftigare staff på vandalism och vapen brott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fredrik: Har ni några ambitioner med kommunalskatten höjning/Sänkning?
Jan Hallberg: Vi skall ta den skatt som behövs för att ha en bra kommunal service, skiola omsorg m m. Inte mer skatt och heller inte mindre. Går det så sänker vi gärna på sikt

Knut: Kommer ni att rea ut tomträtterna som i Stockholm? Vem blir ordförande i fastighetsnämnden?
Jan Hallberg: Nej. Men vi vill gärna sälja tomträtterna till innehavarna och sätter ett pris som är rimligt, både för dem och för Göteborgs skattebetalare.

Martin Hultman: Hej, För ett par år sedan hade ni en spalt i GP där ni efterlyste entreprenörerna i Göteborg och då främst inom upplevelseindustrin. Har försökt att nå er telefonledes angående detta ett antal gånger utan framgång. Min fråga till er är HUR kan man som egen/anställd i ett mindre bolag i Kommunen göra sig hörd/komma med idéer när 80% av marknaden styrs av en person (Göran Johansson) och "ett" bolag (Kommunen). MÅNGA har försökt under åren men blivit ombedda att ordna in sig i ledet. Kom inte med egna idéer detta sköts redan på ett professionellt sätt -Göteborgs Andan. Är det inte dags för utveckling? Utan utveckling blir det avveckling... Som exempel kan nämnas det nya fina hjulet. Inget fel på det men det finns andra nya turistiska attraktioner i Göteborg iår. Dessa har fått noll (nästan) uppmärksamhetsvärde utav "Götebog". Om det borgliga vinner kommunvalet önskar jag att träffas för att diskutera utvecklingen av upplevelseindustrin i Göteborg -här finns det mycket att göra. Mvh, Martin Hultman fd Koncernchef, Divisionschef, VD samt egenföretagare inom upplevlseindustrin
Jan Hallberg: Du sätter fingret på en viktig punkt. Göteborg har länge varit toppstyrt och det har knappast funnits utrymme för enskilda initiativ utan allt ska vara gjort av kommunen. Får vi en alliansmajoritet i Göteborg så välkomnar jag enskilda initiativ och en bra dialog med företagare och medborgare om hur stan ska utvecklas. Flera huvuden tänker bättre än ett.

Hans Levander: Hej Jan! Kommer Moderaterna att arbeta för att sälja ut vissa kommunala bolag för att kunna betala av delar av kommunens budgetunderskott?
Jan Hallberg: Vi har inget budgetunderskott. Vi har en balanserad budget. Men viss verksamhet som kommunen driver där det finns en fungerande privat marknad tycker inte jag att vi ska ägna oss åt. Det är inte rimligt att Göteborg har flest kommunala bolag i Europa. Varför ska staden konkurrera med näringslivet när det gäller kommunala gym, restauranger och hotell?

Hans Levander: Hur tycker du att vi skall få bukt med nedskräpningen här i Göteborg? I vår huvudstad är det böter på 1.000 kronor om man slänger en ölburk i naturen, något att ta efter kanske?
Jan Hallberg: För det första så måste vi lägga betydligt mer kraft och energi på att hålla stan ren, framför allt i våra bostadsområden så att människor upplever att det inte endast är putsat på Avenyn. Sen måste det kännas i plånboken om man vandaliserar och kastar skräp. En tusenlapp kan vara rimligt, men jag menar inte att polisen ska ligga och spana, utan det de ser och kan ingripa direkt kan gott bötfällas.

MAZZE: Ingen folkomröstning om trängselSKATTEN i Göteborg. min röst går till SD.
Jan Hallberg: Det var socialdemokraterna som lovade folkomröstning om trängselskatten. Det är ingen i alliansen som gjort utfästelser om.

Ljushuvud: Skulle helt gratis kollektivtrafik i Göteborg vara en bra lösning för staden?
Jan Hallberg: Nej, det finns inga gratisluncher och det är rimligt att ta ut en biljettkostnad så att vi kan hålla hög kvalitet i kollektivtrafiken. Idag ligger biljettintäkterna på ungefär 50 procent i genomsnitt. Nivån kan man diskutera. Erfarenheter från platser där man erbjuder gratis tjänster är att kvalitet och verksamhet försämras drastiskt. Det viktiga är att få en kollektivtrafik som är punktlig, säker och bekväm.

Moa: Hej! Jag undrar lite över dina tankar kring stadsplaneringen här i göteborg. Hur tycker ni i moderaterna att man ska lösa bostadsbristen? / Ska man ens lösa bostadsbristen? Hur är bästa sättet att förtäta och bygga ihop Göteborg? / Ska man förtäta?
Jan Hallberg: Vi vill göra en omfattade satsning på byggnation av hyreslägenheter och egna hem. Förtätning med försiktighet där det går och framför allt bygga nya områden där kommunikationerna redan finns. I de nordöstra stadsdelarna och i Biskopsgården skulle jag gärna vilja se ett stort egna hems-program där människor kan få möjlighet till självbyggeri. Problemet är att det är en ensidigt bostadsbestånd i många stadsdelar och människor vill kunna göra boendekarriär utan att flytta från sitt område. Vi vill bygga 3000 egna hem och minst 12000 lägenheter under en kommande mandatperiod, och utmaningen är att åstadkomma billiga lägenheter för främst unga och studenter.

Ljushuvud: Vad skall du göra för att öka kraven på prestation av elever? Att man måste delta och att man skall vara närvarande.
Jan Hallberg: Jag tycker inte att några elever är hopplösa fall. Det visar inte minst erfarenheten i den lilla kommunen Essunga. Från att ha legat i betygsbotten så gick de upp i toppnivå på två år. Det handlar om att ge lärarna möjlighet att utveckla pedagogiken och att varje elev får individuell hjälp och stöd att utveckla sina talanger. För unga människor som misslyckas med skolan och tappar tron på sig själva är ett stort misslyckande för samhället. Skolan kanske allra viktigaste att ta tag i för ett alliansstyrt Göteborg. Vi vill införa en kunskapsgaranti där var och en ska ha möjlighet att få godkända kunskaper utifrån sin förmåga.

Henke: Hur skall ni tackla problemen med invandringen och integrationen?
Jan Hallberg: Vi har i många stycken haft en misslyckad integrationspolitik där människor försatts i passivitet och bidragsberoende. Jobb är vägen till integration och genom jobbet får man också språket. Jag tror att alliansregeringens jobblinje är den bästa integrationspolitiken och jag är övertygad om att det finns mängder av kunnande bland våra invandrare som vi idag alls inte tar tillvara. Ett jobb och en egen försörjning vill jag påstå att de allra, allra flesta strävar efter.

Ljushuvud: Tycker du att du som person och politiker är en "vanlig" göteborgare, att du förstår och blir förstådd?
Jan Hallberg: Ja, jag är nog en rätt vanlig person. Jag vill påstå att jag har vanliga intressen och hobbies. I alla fall tar jag på jeansen och tar fram trädgårdsredskapen eller snickeriutrustningen så fort jag får tillfälle. Jag är naturligtvis priviligerad som har möjlighet att möta så många olika människor och förhoppningsvis tar jag med mig och har nytta av en del av det som de berättar om sin vardag.

bw: Någon kommentar till alla mutaffärer inom Göteborgs Stad ? Vad vill ni göra för att komma till rätta med detta ?
Jan Hallberg: När vi nu ser att det inte var ett par enstaka fall det vi upplevde före sommaren, utan att det kan förekomma fler oegentligheter, så tror jag att vi måste göra upp med en kultur som kan ha spritt sig i kommunen. Det som har hänt är tragiskt för vi har så många duktiga och ärliga människor som nu tvingas att ta gliringar för vad som enstaka har ställt till med. Göteborg har varit en rätt sluten stad och det har uppenbarligen smittat av sig enda ner i våra bolag och förvaltningar. Här krävs att vi försöker vända upp allt vi kan av detta och att vi därefter får ett samtal om vad som är rätt och vad som är fel, moral och etik.

Martin: Varför ska vi på Hisingen betala för att ta oss till Backaplan (Trängselskatt) när det är trafik i Göteborgs innerstad som är problemet. Det är ju de som passerar där som använder nya vägarna också och inte vi Hisingsbor som åker till Backaplan. Målet är ju att de som använder vägarna ska betala.
Jan Hallberg: Du är inte ensam om att ha påtalat olägenheterna om den föreslagna gränsen och jag vet att man på Trafikverket jobbar med att hitta alternativ som möjliggör att Backaplan och området på Hisingen hamnar utanför.

Catarina: Jag har alltid röstat moderat men kan inte göra det i år eftersom ni har Abdirisak Waberi på er list. Hur tänkte ni där?
Jan Hallberg: Jag har känt Abdirisak Waberi i många år. Han varit aktiv och förtroendevald i Moderaterna ett antal år. Jag vet att Abdirisak inte står för det som lagts i munnen på honom i en intervju som sedan har fått stor spridning. Abdirisak delar alla de värderingar vi har om jämställdhet, synen på kvinnan och familjen med mera. Men jag inser att det finns grumliga krafter som gärna använder Abdirisak i sin egen sak. Det tycker jag är förkastligt och jag är beredd att försvara Abdirisak som är en hedersman.

Ljushuvud: Hur tänker M ta tag i de ungdomar som kastar sten på brandkår och polis?
Jan Hallberg: Det är aldrig ok att kasta sten på någon, allra minst brandkår och polis. Det är ett brott och de som har gjort det ska naturligtvis dömas. Jag inser att vi samtidigt också måste jobba med att skapa förståelse för den uppgift som till exempel polisen har och om vi inte skapar en dialog med dessa ungdomar riskerar de att hamna i grov kriminalitet. Sociala myndigheter gör säkert ett bra jobb, men jag skulle vilja sätta en hederlig göteborgare på varje strulunge. Vanliga yrkesarbetande som skulle kunna vara mentorer och föredöme för killar som är på väg att spåra ur. Men jag tror att vi kan inte bara lita på idealititet. De som tar på sig ett sådant uppdrag ska åtminstone har betalt för sina utlägg, exempelvis bensin om man tar med ungdomarna på olika aktiviteter.

Peter: Hej Jan! Inför förra valet skrev du och dina borgerliga kolleger i Gbg en debattartikel i GP om trängselskatten. Den var enligt er "tillväxfientliga", "byggde barriärer mellan stadsdelar och förortskommuner" och drabbade hårdast "kvinnor med låg inkomst och med barn" Ni beskrev motståndet mot trängselskatten som "kompakt bland göteborgarna". Hur tror du att din helomvändning i frågan uppfattas bland folk? Påverkas din trovärdighet?
Jan Hallberg: Jag har fått en del mail om trängselskatten och detta svar är till er alla. En ren trängselskatt som endast har till syfte att styra bort trafik och ta in pengar är jag fortfarande helt emot. Men vår infrastruktur som ni alla vet är så eftersatt att något måste göras om Göteborg inte ska halka efter Stockholm och Malmö. Om vår arbetsmarknadsregion växer till 1,6 miljoner människor och Göteborg som centrum ska svälja detta måste vi skaffa möjligheter till effektiv pendlingstrafik och få bort flaskhalsarna vid älvförbindelserna. Vi fick frågan om vi var beredda att medfinansiera hälften av en satsning på 34 miljarder från staten. Sist vi fick någonting som ens gick upp till några miljarder var 1968 då Tingstadstunneln och Älvsborgsbron byggdes. Vi kunde ha tackat nej och då hade vi stått här med den infrastruktur vi har idag. Och pengarna hade naturligtvis hamnat på annat håll i Sverige. Nu ställer staten upp med 15 miljarder, region Halland och Västra Götaland med en miljard och Göteborgs skattebetalare med ett par miljarder. Den felande finansieringen på 12 miljarder accepterar vi ska tas ut som en trafikavgift under 25 år. Det är en historisk satsning som kommer att göras i Göteborgsregionen. Min övertygelse är att den väger upp den uppoffring som trafikavgifterna innebär. Våra barn och barnbarn är jag övertygade om kommer att tycka att det sammantaget var ett klokt beslut.

Marianne Larsso: Tänker ni har kvar gratis kollektivtrafik för 65+arna
Jan Hallberg: Jag tackar för den frågan, för jag har fått en del cirkulärbrev som luktar lite organiserade om att motsatsen skulle gälla. Jag kan försäkra er att i Allianspartiernas budget finns medel med för fortsatt gratis kollektivtrafik för 65+arna.

Amir: Jag har självt tidigare alltid röstat på M men den här gången tänker jag rösta på Sverigedemokraterna. Ni pratar om integration i fina år men om du som mig själv hade bott i Angered hade du sett att den inte fungerar. Är det inte bättre att minska invandringen tills vi åtminstone löst de problemen som finns?
Jan Hallberg: Jag tycker det är beklagligt men inser att du har lämnat de grundläggande värderingar om människors lika värde som vi moderater står för.

kalle: behövs det fler poliser i göteborg?
Jan Hallberg: Alliansregeringen lovade att vi skulle komma upp till 20 000 poliser i Sverige. Det målet är nu nått. Det är många poliser som söker sig till storstäderna och till Göteborg. Sen kan naturligtvis allt bli bättre och jag är övertygad om att även polisen kan bli skarpare och få vassare tänder. Områdespolisen är ett bra exempel på hur polisen kan öka sin kontakt och dialog med medborgarna och bli mer synliga på gator och torg.

Amir: Vi har bildat bostadsrättsförening i området öster om heden, om du kommer till makten kan du tänka dig att bidra till att ombilda detta område?
Jan Hallberg: Ja, det är min uppfattning att hyresgäster som via en bostadsrättsförening vill köpa sin fastighet ska få göra det. Sparande i en egen bostad är kanske det bästa sparande vi har och jag tycker att det, precis som när det gäller med HSB och Riksbyggen, ska uppmuntras.

Samuel: Hur ska ni kunna förbättra dagis och skola samtidigt som ni är för sänkta skatter?
Jan Hallberg: Jag kan lugna dig med att vi inte har några förslag på skattesänkningar i Göteborg. Däremot vill vi använda de skattepengar som bland annat du är med och betalar effektivare än vad som görs idag. Vi sätter kvalitet i våra kärnverksamheter i centrum och vårt Egna val i skolan innebär att resurserna följer eleven till den skola som föräldrarna eller eleverna väljer. Ingen i stadsdelsnämnden kan därmed skära emellan.

Jan Hallberg: Jag vill tacka alla för intressanta och bra frågor. Kan bara konstatera att jag inte hann svara på allt. Några fick svar i klump och jag tar gärna emot mail till min adress och ska efter tid och förmåga så här i valtider försöka återkomma. Ha en fortsatt bra dag! /Jan Hallberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.