Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jacobsson favorit till Bragdguldet

Tre guld i Paralympics gjorde skytten Jonas Jacobsson till en av favoriterna till att få Bragdguldet, som delas ut i dag.
I så fall blir han den förste handikappidrottaren att få Bragdguldet.
Jacobsson har tagit 16 Paralympicsguld, har vunnit i åtta Paralympics i följd och i årets tävlingar i Peking, där han tog tre guld, fick han samma resultat som bronsmedaljören i OS i stående luftgevär - 700,5 poäng.
Vad är du mest nöjd över i Peking?
- Framför allt att jag nu är ensam i världen om att vinna i åtta spel i rad. Det var därför jag åkte dit, för att fortsätta den raden. 28 år i obruten rad, det är lite svårslaget tror jag.
Vad tror du om dina chanser att vinna Bragdguldet?
- Jag vet inte. Det är upp till juryn, jag lägger mig inte i debatten. Men visst vore det fantastiskt kul om det blev så, säger Jacobsson.
I en krönika härom veckan ställde Bragdprisutdelande Svenska Dagbladets krönikör Jan Majlard frågan om "handikappidrottare kan få Bragdguldet när de inte mött de bästa i sporten".
Jacobsson är förstås inte glad över de skriverierna.
- Jag fick ju inte mer gnista för att fortsätta att tävla när jag läste den artikeln, säger han.
- Det känns som att det inte spelar någon roll att vi visar väldigt hög klass, vi accepteras ändå inte riktigt. Många handikappidrottare är jäkligt duktiga, men får aldrig uppskattning för det. Jag har hållit på i 30 år och trodde att vi hade kommit längre.
Jacobsson är främst besviken på okunskapen kring sporten, att en del som skriver om handikappidrott och handikappidrottare är dåligt pålästa.
- Jag har visst mött de bästa icke-handikappade i världen, det gjorde jag bland annat i en tävling i Sävsjö i våras. Då var flera OS-finalister, bland annat bronsmedaljören, med.
Jacobsson nämner inte att han slog dem alla på poäng som då var bättre än det gällande världsrekordet för icke-handikappade. Och strax före OS gjorde han 1 188 poäng i helmatch 50 meter, två poäng över det 16 år gamla världsrekordet för icke-handikappade. Och för dem som då säger att han skulle ha en fördel av att sitta i rullstolen och skjuta, jämfört med de stående, berättar han att tester visat att man inte skjuter bättre från rullstol än från stående.
Jonas Jacobsson har ännu inte bestämt om han ska satsa vidare mot London 2012. Blir det en satsning kan det också innebära en dubblering, att han också ställer upp i OS, då i liggande skytte.
Då inga svenskar tog guld i OS tror en del bedömare att Jacobsson, eller simmaren Anders Olsson (två guld och ett brons i Paralympics), har chansen att få Bragdguldet. Bland övriga kandidater finns OS-silvermedaljörerna, Zlatan Ibrahimovic, Robert Karlsson och Charlotte Kalla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.