Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ja till sparpaketet i parlamentet

Greklands parlament godkände sparpaketet som krävs för att landet ska få nödlån och undvika konkurs, rapporterar TT:s utsände i Aten.

En halvtimme försenad inleddes sent på söndagskvällen svensk tid omröstningen om nya åtstramningar i Grekland i parlamentet i Aten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inför den försenade omröstningen fick premiärminister Lucas Papademos, som själv inte är folkvald, tillfälle att tala till ledamöterna. Han inledde talet med att fördöma det våld och den vandalism som skakat Aten under söndagen.

-Vandalism, våld och förstörelse har ingen plats i en demokrati och kommer inte att tolereras, sade han.

En regeringskälla sade till TT inför omröstningen att han räknar med minst 195 röster för åtstramningspaketet. För att bli godkänt krävs 151 av 300 röster.

Samtidigt rapporterade grekiska medier om ett 40-tal skadade i kravallerna som föregick omröstningen. Runt 100 000 protesterande greker fyllde Syntagmatorget i Aten.

Vandaler gick till angrepp mot en stor biograf, flera bankkontor och ett kafé i den amerikanska kedjan Starbucks.

På den grekiska tv-kanalen Skai visades hur kraftiga eldslågor slog ut ur ett tiotal fönster och upp genom taket på byggnaden som uppgavs inrymma biografen Attikon, rapporterar TT:s utsände.

Sammandrabbningarna mellan polis och aktivister fortsatte medan mörkret lade sig över den grekiska huvudstaden samtidigt som grupper av tillsynes fredliga demonstranter envist stod kvar på torget med banderoller.

TT:s utsände bevittnade vad som utspelade sig från en balkong med utsikt över torget och såg bland annat hur nödraketer avfyrades på själva parlamentsbyggnaden.