Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ja till homoäktenskap och marijuana

Den amerikanska direktdemokratin genom folkomröstningar och så kallade väljarinitiativ präglade valdagen starkt.

Förutom valet av president, guvernörer och kongressledamöter avgjordes också närmare 200 frågor i olika direktomröstningar i de 24 delstater som tillåter dem.

I delstaterna Colorado och Washington godkände väljarna förslag om att legalisera marijuana för fritidsbruk. Därmed blev dessa delstater de första som avkriminaliserar drogen, men federala myndigheter lär protestera. Väljarna i Oregon sade i stället nej.

I Florida fick förslaget om att förbjuda användandet av offentliga medel till abort, eller till försäkringar som täcker abort, nobben.

För första gången i USA legaliserades också homoäktenskap via folkomröstning i Maryland och Maine. Tidigare har homoäktenskap legaliserats i enstaka stater efter beslut i domstol eller delstatsparlament.

Väljare i Kalifornien röstade emot ett förslag om att förbjuda dödsstraffet och ersätta det med livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Nära 56 procent av de röstande sade nej till förslaget, rapporterar AFP. Inte heller ett förslag om krav på märkning av alla genmodifierade produkter gick igenom i Kalifornien.