Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ja till finansskatt i EU

Som väntat sade EU:s finansministrar i dag ja till att låta elva medlemsländer inleda ett så kallat fördjupat samarbete om en finansiell transaktionsskatt. Även Sverige röstade ja - trots kritik mot både skatten och sättet den drivits fram på.
-Men jag redogjorde också för att vi ser en hel del bekymmer. Vi har gjort ett gemensamt uttalande med ett antal andra medlemsländer... där vi understryker vikten av att även de medlemsstater som inte deltar måste vara aktiva och få en möjlighet att påverka processen framåt, sade Anders Borg efter mötet. -Vi tycker ur ett svenskt perspektiv att det är helt orimligt att man från kommissionens sida inte presenterat ett detaljerat förslag med klara bedömningar av hur det påverkar tillväxt och länder som är med eller inte är med. Det normala är att man har förslagen på bordet. Ur demokratiskt synvinkel är det väldigt besvärligt att man har valt den här processen.

Att Borg ändå röstade för var uttalat av hänsyn till att Tyskland och Frankrike så gärna vill få igenom transaktionsskatten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Man får alltid ha respekt för de länder som normalt sett tar väldigt stor hänsyn till vad svenska intressen är och som lyssnar in när vi har bekymmer. Det här är ett givande och ett tagande. I riktig politik så är kompromisser alltid nödvändiga.

Borg kom till Bryssel kraftigt försenad i går kväll sedan regeringsplanet tvingats återvända till Arlanda på grund av att landningsstället inte gick att fälla in.

-Flygvapnet hanterade det på ett väldigt tryggt och bra sätt. Som vi uppfattade det så var det inte någon dramatik i det, säger han.