Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jätteras för moderaterna

Moderaterna tappar 5,2 procentenheter av väljarstödet sedan augusti, enligt Synovates väljarbarometer. Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren för sjunde gången i år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt väljarbarometern leder oppositionen - 47,3 procent mot regeringens 46,4. Socialdemokraterna är åter det största partiet med 34,1 procent mot Moderaternas 31,7, skriver Dagens Nyheter.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten tycker inte att man ska dra för stora växlar på en enda opinionsundersökning, utan i stället se till helheten.

-Opinionsundersökningar går upp och ned, och det är valresultatet som räknas. Men det är klart att det är roligare när det går upp naturligtvis, säger hon till TT.

Arkelsten menar att resultatet av väljarundersökningen kan ha påverkats av att den gjordes i samband med att höstbudgeten presenterades.

-Den är genomförd när ganska mycket är oklart inom svensk politik. Vi har fortfarande inte sett Socialdemokraternas budgetmotion, säger hon.

Siffrorna oroar inte heller statsminister Fredrik Reinfeldt, som snarare tror att den förra mätningen kan ha blivit fel.

-Egentligen ligger vi nu på de nivåer som Moderaterna befinner sig på i andra mätningar - en nivå som dessutom etablerat ligger kvar över Moderaternas valresultat från förra hösten, säger Reinfeldt på besök i Warszawa i dag.

Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren och Folkpartiets siffror är de lägsta på tre år, medan Centern och Vänsterpartiet klättrat över fyraprocentsspärren enligt samma undersökning.

Ytterligare två opinionsmätningar i september, Expressen/Demoskop samt TV4/Novus, indikerar att Moderaterna backar.