Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jätteplanet väckte många – därför landade det på Landvetter

Ett väldigt högt ljud från ett till synes mycket lågt flygande plan väckte många Kungsbacka-bor i helgen. – Plan flyger här ofta men det här var något alldeles exceptionellt, säger Annette Seldén från Vallda.

Det var vid 05.30-06-tiden på lördagen som många i Kungsbacka-området vaknade av vad de beskriver som ett ovanligt högt flygplansbuller. Flera av dem skrev om det på sociala medier, och beskriver där hur de uppfattat det som att planet har gått på mycket låg höjd.

Annette Seldén bor i Vallda och berättar hur hon och hennes man Egon Johansson vaknade på lördagsmorgonen av det bullrande planet.

– Plan flyger här ofta men det här var något alldeles exceptionellt. Vi har bott här i många år och trafiken har ökat så klart, men det här var så vansinnigt högt. Jag trodde ärligt att något hade gått snett, säger Annette, som är en av många som funderat över det lågt gående planet.

"Körde åt känd biltillverkare"

Enligt Luftfartsverket är svaret att det troligtvis rört sig om en vanligt flygning men med ett ovanligt flygplan.

– Just vid den tiden kom det in ett plan på Landvetter från Kina, säger Per Kjellander, pressjour vid Luftfartsverket.

– Planet ifråga är ett jättestort ryskt transportflygplan som körde åt en känd biltillverkare, och enligt flygledningen på Landvetter skulle det kunna vara det planet som många har hört.

"Bullrar en hel del"

Planet, en Antonov-124, beskrivs som gigantiskt, "en rysk motsvarighet till Airbus eller Boeing".

– De är inte så jättevanliga i Göteborg även om de förekommer. Det brukar inte heller vara så mycket trafik vid den tiden på dygnet och det bullrar en hel del, konstaterar Kjellander.

– Att man uppfattat att det åkt så lågt är troligtvis för att det är så gigantiskt. Men det rör sig om en vanlig flygning, fast med ett ovanligt plan.